Noutati

13 noiembrie 2013 Eleve din proiectul Pro Ruralis Iasi voluntare in cadrul Congregatiei Surorilor Providentei din Iasi

Pe parcursul activitatii Asociatiei Pro Ruralis elevii de gimnaziu cuprinsi in proiect au beneficiat de sprijinul unor voluntari de la Organizatia World Vision Filiala Iasi si Fundatia Bethani, iar ulterior al unor studenti si absolventi de la Facultatea de Psihologie, Universitatea Al. I. Cuza Iasi, unii dintre ei chiar fosti elevi ai asociatiei in perioada gimnaziului si liceului.

Paula Bisoc, fosta eleva cuprinsa in proiect si absolventa a facultatii mai sus mentionate, angajata la Congregatia Surorilor Providentei din Iasi, a negociat Contractul de Parteneriat cu Asociatia Pro Ruralis, sub directa indrumare a Coordonatoarei Centrului de Zi, sora Elisabeta Butnaru.

Elevii nostri din clasele terminale s-au mai implicat pe parcursul anilor in asemenea activitati organizate de alte asociatii si fundatii. In acest an scolar, pana in prezent, doua eleve de clasa a XII-a, Antonia Batrinu si Magdalena Roca de la Liceul V. Alecsandri, s-au angajat in activitati de voluntariat conform Legii nr. 195/2001 (cu modificarile ulterioare pana in 2013), care precizeaza ca un Contract de Voluntariat pentru orice tanar care urmeaza studii superioare este obligatoriu, iar acesta se va recunoaste ca experienta profesionala. In cadrul Congregaţiei Surorilor Providenţei ca asociatie non profit, ce realizeaza printre altele si opere de caritate, educatie si binefacere sociala dedicate in special copiilor saraci si in suferinta din zona Bucium si a satelor adiacente, elevele noastre se vor implica in astfel de activitati inafara orelor de program, atat a lor cat si a copiilor.
Amintesc ca Fondatorul Surorilor Providenţei este Sfantul Alois Scrosoppi, preot al Oratoriului Sfantului Filip Neri, care a trăit intre anii 1804-1884 la Udine in Italia si ca aceasta asociatie activează in Romania din anul 1992, in prezent in trei comunităţi:

  • Iaşi, cu o gradinita cu orar prelungit de cca 130 de copii,
  • Adjudeni (comuna Tamaseni, Jud. Neamt) cu o gradinita cu program normal şi
  • Cireşoaia (localitate aproape de Slanic Moldova Jud. Bacau).

Fondurile provin din surse interne si externe si respecta Legea Educatiei Nationale nr.1/2011. Programul de voluntariat (dupa orele de curs) se rezuma la 2-4 ore pe saptamana cu copiii dezavantajati social de la Centrul de zi Alois Scrosoppi, in care se desfasoara jocuri distractive, concursuri tematice, activitati de dezvoltare si de deprinderi de viata independenta.

Copiii primesc si un pranz cald si sunt sustinuti in vederea consolidarii cunostintelor oferite de programa scolara. Motivatia voluntarelor de la Pro Ruralis Iasi este: “asa cum noi am fost si suntem ajutate de catre sponsori vrem si noi la randul nostru sa ajutam copii dezavantajati social din cadrul Congregatiei Surorilor Providentei” in domeniul educatiei.

Asteptam si alti elevi si studenti voluntari.