Noutati

15 februarie 2013 Profesorul si elevul campion

In cei 12 ani de proiect absolut toti elevii din Asociatia Pro Ruralis au obtinut cel putin o diploma de merit la sfarsit de an scolar. Unii dintre ei insa au devenit medaliati la diferite olimpiade si concursuri zonale, judetene, nationale sau internationale.
Profesorul si elevul campion formeaza un duo de cele mai multe ori inseparabil; ambii sunt performeri, dar fiecare in felul lui. Intre ei este exista o simpatie si o intelegere tacita, dar si un respect reciproc.
Profesorul se uimeste de puterea de asimilare a elevului, iar elevul de nivelul de cunostinte si modalitatea de transmitere a informatiilor de catre profesor. Un asemenea cuplu, cu rezultate de exceptie poate exista in toata perioada gimnaziului si a liceului, iar legatura dintre ei ramane pentru toata viata.

Un exemplu concludent in acest sens este duo dintre profesoara de chimie de la Colegiul National, Geanina Mangalagiu si multipla campioana nationala si internationala Andreea Scoban, in prezent studenta in anul II la Facultatea de Chimie industriala de la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Un alt exmplu elocvent, dar cu mai putine premii decat al Andreiei Scoban (care a obtinut peste 35 de premii), este cel al elevei Strungaru Mara de la Col. C. Negruzzi (cu medii numai de 10 din clasa a IX-a pana in clasa a XII-a) si profesoara de fizica Liliana Alexandru.

Acestea au obtinut diferite premii importante la nivel judetean, zonal sau national. Lista poate continua si cu alte eleve din proiectul nostru si cu profesorii lor.

Cadrele didactice care pregatesc elevii pentru performanta stiu ca creierul copilului opune rezistenta la invatarea informatiilor prezentate fragmentat. In schimb daca informatiile sunt prezentate logic si tin cont de componenta multidisciplinara a invatarii, elevul intelege mult mai usor abordarea integrala, legata de disciplina pentru care se pregateste. In vederea obtinerii unei diplome de campion nu-i suficienta numai informatia, ci si vointa si motivatia cuplului elev-profesor. Daca acest cuplu este fragil si performantele sunt slabe. Desi, la nivel de tara , exista rezultate dezastruoase la Bac in invatamantul romanesc, elevii de la Pro Ruralis au fost, in utimii 12 ani, alaturi de cei cateva sute de elevi romani care au obtinut medalii in competitile zonale, nationale sau internationale. In timp, campionii de la Pro Ruralis, au dovedit responsabilitate, maturitate si enorm de multa motivatie.

O medalie la o olimpiada nationala sau internationala, pentru un elev cu un coeficient de inteligenta superior, se obtine cu enorm de multa munca, si un oarecare talent. Cine isi doreste sa ajunga campion trebuie sa renunte la multe placeri temporare, pe care le aduce distractia cu colegii si chiar cu familia. Campionii de multe ori nu sunt constienti ca asemenea farurilor de pe mare ei lumineaza in jurul lor calea de urmat si pentru alti elevi, pe care ii indemnam sa le urmeze exemplul. Daca vor fi sustinute si protejate aceste talente viitorul tarii se va putea schimba numai in bine.