Noutati

21 noiembrie 2013 Centrul de Excelenta Iasi si elevii Asociatiei Pro Ruralis

Centrul Judetean de Excelenta (CEX) si-a deschis si in acest an porţile in prezenta profesorilor si elevilor de excelenta din inva­tamantul preuniversitar iesean.

Din cei 3.500 de elevi care si-au manifestat interesul pentru cursurile de pregatire suplimentara ale acestui centru din Iasi (mai exista un Centru de Excelenta la Pascani) au trecut de probele de selecţie 2038. Ulterior acestia au fost cuprinsi in 74 de grupe, in care sunt pregatiti de catre 54 de profesori la disciplinele chimie, fizica, matematica, biologie, informatica, filosofie, geografie, istorie si limbile romana, franceza, germana, engleza.

In acelasi centru au fost înfiinţate patru grupe la Iasi (plus doua la Pascani) pentru invatamantul primar la disciplina matematica (doua pentru clasa a III-a si doua pentru clasa a IV-a). De curand CEX a capatat personalitate juridica si fonduri speciale pentru normele didactice ale profesorilor implicati in proiect. Prin cele 2 ore suplimentare pe saptamana, prestate de catre un profesor, se creeaza o legatura speciala de prietenie si incredere intre elev si mentor. Aici copiii se dezvolta liber, fara constrangere, motivati doar de pasiunea lor si a profesorilor pentru performanta. Centrul de Excelenta de la Iasi a fost pe parcursul celor 13 ani de activitate o pepiniera pentru elevii olimpici din liceele de elita, printre care si elevi din Asociatia Pro Ruralis Iasi.

In anul scolar 2012-2013, 63 de elevi din liceele iesene au luat premii si mentiuni la olimpiadele nationale si internationale, dupa cum reiese dintr-un comunicat dat de ISJ Iasi. Numai in ultimii 3 ani, o parte dintre elevii cuprinsi in proiectul Asociatiei Pro Ruralis Iasi (in afara de absolventii plecati la diferite universitati din tara sau strainatate) care au urmat cursuri de pregatire la CEX au obtinut o serie de premii si mentiuni la diferite concursuri nationale cum ar fi:

  • de la Colegiul C. Negruzzi: Birsan Alexandra – Premiul I (Concursul “English on stage” si Concursul national “Stiu si aplic”), Stan Iustina si Ursu Eduard – Premiul IIIla etapa nationala (Concursul de Creativitate in Fizica si Tehnologii „Stefan Procopiu”);
  • Col. de Arta O. Bancila: Bolocan Catalina – Premiul I (Concursul National “Hans Hermann” de la Sibiu).
  • Colegiul Economic Administrativ: Marsalin Ala – Premiul III doi ani consecutivi si o Mentiune (Concursul national de chimie “Petru Poni”).
  • Col. G. Ibraileanu: Melenciuc Elena – Premiul III (Concursul national de evaluare in educatie).

Alti elevi din cadrul Asociatiei Pro Ruralis de la diferite licee care au obtinut premii la faza judeteana la diferite discipline si concursuri sunt: Al Owe Mona, Adina Iftime, Spiridon Oana, Timofte Amalia, Ivan Monica, Pintilie Dragos, Sirghie Laura, Bolocan Catalina, Pascal Luminita, Marsalin Ala si Melenciuc Elena.

Pe parcursul anilor 2011-2013 au beneficiat de cursurile CEX si Iurascu Maria, Spiridon Oana, Elisei Bogdan, Ionescu Oana, Cozianu Bianca, Ivan Monica, Pintilie Dragos, Ana Maria Valeriu, Diac Daniela si Poftala Ana Maria, imbunatatindu-si performantele la invatatura.

Speram ca si in acest an scolar eforturile conjugate elev-profesor in cadrul cursurilor CEX sa fie incununate de noi succese!