Media

27.02.2009 25 de copii saraci scolarizati prin Bursa Guvernul Romaniei sint intretinuti din banii Scolii Normale

Praf electoral in ochii oamenilor saraci
25 de copii saraci scolarizati prin Bursa Guvernul Romaniei sint intretinuti din banii Scolii Normale

Desi a fost initiatorul legii, Guvernul nu a trimis nici un leu pentru sustinerea la studii a copiilor.

Nici dupa mai bine de un semestru Ministerul Educatiei nu a realizat metodologia de aplicare a unei legi initiate anul trecut de guvern. De bursa “Guvernul Romaniei” ar trebui sa beneficieze cite 25 de elevi saraci, dar inteligenti din mediul rural din toate judetele tarii. La Iasi clasa de bursieri chiar a fost realizata, in cadrul Scolii Normale “Vasile Lupu”.

Toate bune pina aici, numai ca unitatea de invatamint nu a vazut deocamdata de la guvern nici un ban pentru cazarea si masa celor 25 de bursieri, asa cum prevede legea. “Nu stim de ce este intirzierea atit de mare a platii bursei. Din cite stiu, legea nu are nici acum metodologie de aplicare. Copiii sint insa niste norocosi pentru ca au sansa sa invete la Iasi si consider ca aceasta initiativa ar trebui extinsa pentru si mai multi elevi dotati din mediul rural”, a declarat directoarea Scolii Normale, Mihaela Ungureanu.

Cu toate acestea, scoala incepe sa se confrunte cu dificultati financiare, tinind cont ca acesti elevi sint sustinuti din fondurile proprii ale unitatii de invatamint. “Avem probabil cel mai mare internat din Iasi, cu o capacitate de 350 de locuri. Elevii platesc cite 12 lei pe zi, 1 leu regia de cazare si 11 lei – valoarea celor trei mese zilnice. Pentru copiii bursieri, utilizam leul din regia de cazare a celorlati elevi. Din pacate incepem sa avem restante de plata la furnizorii de alimente. In momentul in care ni se vor acorda fondurile, vom realoca banii spre destinatia lor initiala. De exemplu, din regia de cazare noi ne imbunatateam ustensilele necesare la cantina: vesela, oale”, a mai declarat directoarea Scolii Normale, Mihaela Ungureanu.

Clasele de bursieri nu au fost realizate decit in 5 judete din tara. La Iasi invata in cadrul acestui proiect 10 baieti si 15 fete, din comune precum Andrieseni – 4 elevi, Glodenii Gindului si Coarnele Caprei – cite 3 elevi, Raducaneni si Plugari, cite doi elevi. In selectie s-a tinut cont, potrivit legii, de localitatea de domiciliu a elevului, de conditia ca venitul pe membru de familie sa fie sub o treime din salariul de baza minim brut pe tara, garantat in plata, de acordul parintilor si de capacitatea intelectuala deosebita a scolarului.

“Nu cred ca se va renunta la acest proiect deoarece este o initiativa foarte buna. Problema normelor metodologice speram ca se va rezolva intr-un timp cit mai scurt”, a declarat purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean, Sabina Manea, admitind ca de la inceputul anului scolar si pina acum nu au venit precizari cu privire la aplicarea legii 32/2008 referitoare la Bursa „Guvernul Romaniei”. 

In judetul Iasi, pe linga acesti copii invata la scoli de elita si alti 100 de elevi din mediul rural, in cadrul proiectului “Burse pentru copiii din mediul rural”, al Asociatiei “ProRuralis”. Initiativa “Ziarului de Iasi” realizata cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean si gestionata de Asociatia “Pro-Ruralis” a luat nastere in anul 2001, si de atunci elevii saraci sint sustinuti financiar sa invete la Iasi de oameni de afaceri si reprezentanti ai comunitatii locale.

(27.02.2009, Ioana POPA)