Noutati

27 mai 2013 Camelia Vasilov, eleva cuprinsa in Proiectul Asociatiei Pro Ruralis Iasi, ne vorbeste despre Experienta unor ieseni la BTMUN

Camelia Vasilov, eleva cuprinsa in Proiectul Asociatiei Pro Ruralis Iasi, in clasa a XII-a E de la Colegiul National „Mihai Eminescu” Iasi ne vorbeste despre Experienta unor ieseni la BTMUN

Ce inseamna pentru un licean Natiunile Unite?

O entitate mareata, neutra si intepenita in niste date istorice? Pentru un participant la o conferinta de tip MUN (Model United Nations), sistemul aparent de neinteles al ONU poate fi experimentat, iar cuvinte precum „pace”si „drepturile fundamentale ale omului” incep sa capete concretete. Pe scurt, un MUN este o simulare a Comitetelor si a Adunarii Generale a Natiunilor Unite – in limba engleza, evident, fiecarui elev revenindu-i sarcina de a reprezenta un stat intr-un comitet anume.

Prima editie Botosani MUN s-a desfasurat intre 5-7 aprilie 2013 (in saptamana scoala Altfel). O serie de teme internationale controversate fusesera afisate pe site-ul conferintei http://btmun.ro/, impreuna cu materiale de studiu si sugestii. Am aplicat pentru a fi delegatul Republicii Moldova in Comitetul Politic, fiind atrasa in special de posibilitatea de a aborda problema transnistriana. impreuna cu alti cativa tineri de la clubul iesean de dezbateri „Level”, am poposit in Botosani ca novici in conferintele MUN.

A fost o experienta extraordinara! Pe de o parte, am fost impresionati de organizarea ireprosabila a evenimentului, cu atat mai mult cu cat in persoana presedintilor de comitete, care moderau discutiile exact cum ar face-o inaltele fete de la ONU, juniorilor (un fel de mesageri intre delegati) si jurnalistilor, care au editat zilnic excelentul ziar informativ BTMUN Insider, se aflau doar tineri botosaneni de varsta noastra! Minunatul simt al comunitatii iradiat de acestia a cuprins imediat intregul corp diplomatic.

Dezbateri aprinse in timpul zilei, facand fata intorsaturilor de situatie, apoi distractie de cinci stele seara – nu este aceasta intensitatea la care viata trebuie traita? Pe de alta parte, BTMUN mi-a prilejuit concluzii importante. Am realizat ca diplomatia nu este doar o seaca confruntare de interese si ca personalitatea delegatului poate avea un rol esential in succesul diplomatic al tarii, lucru simtit mai ales in pauzele de cafea in care se conturau rezolutii, se incheiau si se desfaceau aliante.

E adevarat ca deciziile luate au fost departe de realitate (partial pentru ca delegatii ar fi putut sa-si faca temele si mai bine, partial pentru ca spiritul conciliant a fost mai puternic decat ratiunea de stat – unde se mai intampla asta in lume?) De exemplu, mie cercetarea aprofundata a conflictului inghetat din Transnistria nu prea mi-a fost de folos, avand in vedere ca a trebuit sa lupt pentru o rezolutie utopica in care aliat imi era… Rusia! insa altceva a fost cu totul si cu totul special: acolo la Botosani nu eram eu. Ridicam o placa ce afisa un nume pe ea si ma identificam total cu acel nume, vorbind in numele a 3,6 milioane de cetateni si, desi nimeni in Moldova – cu exceptia mamei – nu stia ca eu reprezentam tara la conferinta, simteam ca acei oameni asteptau ceva de la mine. Esecurile nu erau ale mele, succesele nu-mi apartineau – miza era pozitia tarii mele si voi tine minte aceasta lectie pentru totdeauna.

Nu a fost o revelatie, ci mai mult o confirmare a corectitudinii alegerilor facute in privinta facultatii, profesiei si vietii, toate intrinsec legate de aceasta misiune.

Mesajul? Toamna ne aduce IASIMUN, primavara – BTMUN: o conferinta in care iti poti imagina cum rezolvi marile probleme ale lumii nu e ceva ce uiti prea usor. si ca sa terminam cu o parafraza a expresiei specifica MUN, „This delegate yields the floor back to the… reader”.