Noutati

Fata de la Gîrbești gândeste IT-ul în versuri

 

Orginară din satul Gîrbești, comuna Țibana, Mădălina Spiridon a ajuns să studieze în Iași prin programul Asociației ProRuralis.

Mulți dintre copiii din mediul rural își doresc să studieze la unul dintre liceele bune din Iași însă puțini dintre ei reușesc din cauza condițiilor financiare precare. Mădălina a fost printre elevii norocoși pentru că părinții săi au făcut un efort enorm pentru ca fata lor să facă gimnaziul în Iași.

„Am aflat de proiect în urmă cu cinci ani, pe când eram elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Național ”Garabet Ibrăileanu” din Iași de la alți elevi din cadrul asociației. Acel moment a fost un motiv de bucurie în familia mea pentru că aveam șansa de a diminua din povara părinților care au făcut eforturi deosebite din punct de vedere financiar să-mi acopere costurile căminului unde eram cazată”, ne-a marturisit Mădălina.

Și de aici a început lupta pentru a fi cel mai bun pentru că doar elevii care au medii peste 9 pot beneficia de această bursă. Mădălina, ca și ceilalți tineri din cadrul ProRuralis, spun că vor rămâne mereu recunscători tuturor celor care i-au ajutat să studieze și să evolueze.

”ProRuralis a căpătat o însemnătate mai mare sub semnul trecerii timpului și a maturizării mele, făcându-mă să conștientizez dimensiunile sale reale, deoarece pentru mine este un proiect care mă motivează să am rezultate deosebite la școală și să fiu disciplinată. Întâlnirile si activitățile extrașcolare din cadrul asociației constituie de asemenea un mediu propice dezvoltării personale și profesionale”, a spus tânăra.

 

Bursa, un pas către reușită

Mădălina spune că fără acest spriji financiar care acoperă cheltuielile căminului și a meselor, poate că are o însemnătate mică pentru unii, însă pentru elevii care provin din familii modeste, înseamnă foarte mult.

„Sprijinul acordat de ProRuralis este unul indispensabil, care constituie un suport material și moral pentru ca eu să-mi pot continua studiile la un liceu bun. Familia mea este recunoscătoare și poartă o stimă deosebită asociației, având în vedere faptul că a investit în mine și în educația mea, pentru ca eu să pot deveni un om împlinit, de succes”, a completat Mădălina.

Pe parcursul liceului, eleva a participat la mai multe concursuri și olimpiade, unde a obținut locuri fruntașe.

„Cei patru ani de liceu și-au pus amprenta asupra modului meu de a gândi, a percepției despre societate, a modului de a mă exterioriza și comunica cu cei din jur. Consider că tot acest timp m-a ajutat să devin o persoană mai rațională și mai eficientă, pentru că acesta este rezultatul studiului unui profil real. Pasiunea mea este să scriu poezii iar acest lucru mă ajută să mă exprim mai bine și să mă eliberez. Am participat la concursuri de interpretare cum ar fi Valentina Scrumeda la care am luat mențiune, la festivaluri de teatru ca “Stage” desfășurat la Cluj. Recent, am fost în tabăra de excelență pentru olimpici organizată de Arhiepiscopia Iașilor ca recompensă pentru rezultatele școlare bune”, a spus eleva.

Și asta nu e tot. Mădălina a mers la preadmitere la Facultatea de Informatică unde a obținut o notă foarte bună și un loc la buget! Acum, tot ceea ce mai are de făcut, este să ia note mari la Bacalaureat.

„Mă pregătesc pentru examenul de bacalaureat în cadrul asocieției unde se derulează un proiect pentru elevii care vor pregătire în plus la discipline precum matematica sau engleza. Acest lucru mă ajută deoarece rezolvăm variante și reușim să fixăm altfel materia. Vara aceasta am susținut examenul de preadmitere la Facultatea de Informatică unde am luat o notă bună care îmi garantează un loc pentru anul universitar care urmează”, a completat Mădălina.

 

A ales Iașul pentru studiu

 

Alături de ceilalți copii din programul ProRuralis, Mădălina a decis să rămână în Iași pentru a studia pentru că foarte multe companii de IT și-au deschis sediul aici, și astfel are ocazia de a rămâne aproape de familie.

„Am mai multe opțiuni în ceea ce privește urmarea unei facultăți. Printre acestea se numără Facultatea de Informatică, Facultatea de Automatică și Calculatoare și Facultatea de Matematică. Orașul în care sunt acestea este Iași și pe viitor îmi doresc o carieră în domeniul IT„, a mărturisit tânăra.

Mădălina va rămâne mereu recunoscătoare Asociației Pro Ruralis care a ajutat zeci de copii să exceleze.

„Elevilor care provin din mediul rural le recomand să se intereseze de genul acesta de programe cum ar fi Pro Ruralis pentru că astfel au posibilitatea de a se dezvolta într-un cadru benefic din punct de vedere social și cultural și pot studia la un liceu care să-i ajute să se realizeze pe plan profesional”, a conchis eleva.