Media,  Noutati

ProRuralis, șansa la educație a elevilor săraci

Doar anul acesta, 30 de elevi care provin din sate și comune din județul Iași au reușit să vină să studieze la cele mai bune licee din municipiul Iași mulțumită Asociației ProRuralis. Vorbim despre copii care au rezultate foarte bune la învățătură dar care au o situație materială precară, care nu le-ar putea permite să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Toți cei înscriși în program trebuie să aibă medii peste nota 9, în caz contrar aceștia riscă să piardă această bursă care le acordă șansa de a se realiza din punct de vedere profesional.

 

O șansă la educație

De-a lungul a mai multor ediții ale săptămânalului 7 Est, am încercat să scoatem în evidență adolescenți care provin din mediul rural, care au rezultate foarte bune la învățătură, din dorința de a-i promova pe tinerii ambițioși, pe deoparte, și pe de altă parte, de a le arăta celorlalți că dacă îți dorești cu adevărat să fii cel mai bun o poți face și cu resurse minime. Asociația și-a început activitatea în anul 2001 și de atunci foarte mulți tineri ajung să își îndeplinească visul de a face o facultate printr-o bursă pe care o primesc lunar și care acoperă costurile căminului și ale meselor.

 

 

Prin proiectul „Burse pentru elevi din mediu rural cu coeficient de inteligență superior proveniți din familii defavorizate din mediul rural”, pentru prima dată în România, comunitatea a participat, în mod direct, la rezolvarea unei probleme ce părea până atunci, fără soluție: salvarea de la ignoranța a câtorva dintre cei mai buni copii de la țara și facilitarea accesului lor la o educație de calitate care, din cauza sărăciei familiilor de proveniență, le era refuzată. Toți elevii au medii peste 9, iar condiția lor materială nu le permite continuarea studiilor decât dacă sunt sprijiniți financiar. Sunt elevi care au potențial intelectual, dar an de an anchetele sociale arată că nu pot suporta costurile necesare cazării și mesei motiv pentru care vin și își depun dosarul la Asociația noastră”, spune Dorina Hoțoleanu, președintele Asociației ProRuralis.

 

 

IQ peste medie

Un IQ peste medie și notele foarte bune la învățătură nu sunt singurele criterii care sunt luate în calcul.

”În fiecare an selecția elevilor nu-i poate cuprinde pe toți cei care aplică pentru că există criterii de performanță, de condiție materială și aceștia trebuie să fie din judetul Iași. În anul școlar 2018-2019 sunt în proiect 98 de elevi, din care 30 au fost admiși în august și 68 din sunt anii precedenți”, a completat președintele asociației.

Anul acesta, elevii care beneficiază de burse învață la Liceul Pedagogic -32 de elevi, la Colegiul Național Costache Negruzzi -trei elevi, la Colegiul Național – patru elevi, la Colegiul Mihai Eminescu -22 de elevi, la Liceul Seminar-cinci elevi, Liceul de Informatică -15 elevi, la Colegiul Garabet Ibrăileanu -patru elevi, iar la Colegiul Gheorghe Asachi – trei elevi. Chiar dacă asociația îi ajută pe acești tineri, ea, la rândul ei, are nevoie de sprijinul cetățenilor pentru că banii din burse provin din donații, iar dacă numărul lor este mai mare, implicit și numărul de elevi sprijiniți crește.

”Anul acesta costurile sunt mai ridicate la unele licee și acest aspect le-ar închide calea spre școală, dacă nu ar fi susținuți financiar. Noi credem că există potențial financiar pentru a acorda o bursă de 800 de euro pentru fiecare elev pe parcursul unui an școlar”, spune Dorina Hoțoleanu.

Toți elevii care au luat bursă au obținut note foarte bune la examenele naționale, iar absolvenții de liceu au reușit să intre la cele mai grele facultăți.

”Toți elevii care au intrat în acest proiect au terminat liceul cu medii mari, au reușit la facultate , unii studiază și lucrează în același timp și asta este cea mai mare realizare pentru noi. Am avut anul acesta o fată și un băiat care au intrat la Facultatea de Medicina la Iași fără o oră de pregătire, pe propriile forțe. Și nu numai, unii au intrat la Informatică, Arte, Drept. În acest an școlar sunt 29 de elevi de clasa a XII-a, o promoție numeroasă, care nu ar fi ajuns la finalul liceului fără ajutorul material oferit de sponsorii acestui proiect”, spune președintele ProRuralis.