Noutati

12 august 2013 Proiectul reprezinta si la inceputul celui de al 13-lea an una din realizarile importante ale comunitatii locale.

Stimati sponsori,

Proiectul Ziarului de Iasi “Burse pentru elevii din mediul rural cu coeficient de inteligenta superior provenind din familii defavorizate” in colaborare cu Ispectoratul Scolar si Asociatia Pro Ruralis, ca entitati inseparabile, reprezinta si la inceputul celui de al 13-lea an una din realizarile importante ale comunitatii locale.

La efortul comun de a salva destine, care altfel s-ar fi pierdut in anonimat, s-au mai implicat sponsori din Bucuresti si alte zone din tara si strainatate. Pe parcursul anilor, din 2001 pana in 2013, au fost scolarizati la liceele de elita din Iasi aproape 1000 de elevi de clasele V-XII, toti cu un coeficient de inteligenta superior. Acesti copii proveneau din familii fara posibilitati materiale, majoritatea dintre ei fiind crescuti de un singur parinte. Am avut suficiente cazuri unde ambii parinti erau fie decedati, fie dati disparuti. Asociatia Pro Ruralis Iasi a devenit pentru ei o a doua familie, care le-a platit cheltuielile de masa si cazare, le-a rezolvat problemele de sanatate si a contribuit pe cat posibil la procurarea de imbracaminte, incaltaminte, medicamente sau obiecte igienico- sanitare de care aveau atat de multa nevoie. Rezultatele acestor elevi supradotati n-au intarziat sa apara. Mediile generale de peste noua si 10 la purtare, Premiile si Mentiunile obtinute in scoli, la diferite concursuri Judetene, Zonale, Nationale sau Internationale au demonstrat suficient de mult ca la tara avem potentiale, care nu trebuie sa se piarda si care pot fi valorificate pentru societatea romaneasca de maine. Iata doar cateva exemple: Scoban Andreea, multipla campioana nationala si internationala la chimie Yakutia si Moscova (a terminat anul III la Inginerie chimica la Politehnica in Bucuresti), Citea Eliza cu un premiu international oferit in America (studenta la Regie Cluj la finele anului II), sefa de promotie de la Col. M. Eminescu in 2011, Diana Gavril (anul III la o Universitate din Danemarca), Alexandra Costin, absolventa a Facultatii de Jurnalism, Strungaru Mara, sefa de promotie la Col. C. Negruzzi (anul I la Fizica Iasi), Vasilov Camelia cu lucrari literare publicate (studenta anul I in Olanda) si multi alti fosti elevi, in prezent studenti sau absolventi la diferite facultati (Medicina, Farmacie, Drept, FEEA, Litere, Informatica, Automatizari si Calculatoare, Geografie, Stiinte Sociale, Constructii etc.) din Bucuresti, Iasi, Pitesti, Cluj si alte universitati din tara si strainatate.

Acesti copii nu ne-au dezamagit niciodata. Desi cei mai multi elevi au fost selectionati la sfarsitul clasei a IV-a, anii au trecut si avem, incepand cu anul 2008 pana in prezent, 68 de absolventi de facultate, masteranzi sau studenti in diferiti ani, la diferite facultati din tara sau strainatate. Cu totii au fost sau sunt sustinuti de la buget sau cu burse speciale datorita rezultatelor la invatatura. Dovada ca in cadrul Asociatiei Pro Ruralis acesti elevi s-au maturizat, au invatat cum sa invete ajutati de cadrele didactice valoroase din licee, si la facultate au parcurs un drum firesc spre devenirea lor. Realizarile infaptuite au contribuit la viabilitatea proiectului, care se bucura de o deosebita apreciere in plan local si national (numeroase premii si diplome luate la diferite Gale organizate in Bucuresti si Iasi, preluarea ca model national pentru clase de elita din mediul rural selectate de Ministerul Invatamantului si tot ca model in diferite judete: Cluj, Suceava, Galati, Iasi, Cluburile Rotary etc).

Toate acestea au fost posibile gratie implicarii responsabile si sustinute a numerosi factori: membrii fondatori (Prefectura, Consiliul Judetean, Primaria, Inspectoratul Scolar, Org. World Vision, Antibiotice, Iulius Mall, Moldomobila, Ziarul de Iasi, Asociatia Pro Ruralis), partidele politice, liceele si colegiile, mass-media si in deosebi sponsorii, care au donat de-alungul anilor importante sume de bani, bunuri si servicii pentru a asigura elevilor din proiect conditii optime de studiu si viata. Tuturor acestora, Consilul Director al Asociatiei Pro Ruralis Iasi le multumeste pentru inaltul spirit civic si umanitar, pentru generozitatea si consecventa cu care au sustinut speranta atator tinere vlastare de a invata sa devina oameni onesti si utili societatii, urandu-le totodata succes in propria activitate!

In prezent, acum la inceputul celui de al 13-lea an, proiectul este in dificultate. Din cauza cresterii preturilor anuale pentru plata mesei si cazarii (o bursa de 700 de euro pentru un elev pe anul scolar de 10 luni ajunge doar pentru plata pe un semestru), din banii pe care ii mai avem abia daca vom reusi sa facem platile pentru o aparte a semestrului I pentru cei 64 de elevi, pe care ii mai avem in proiect. In plus exista o lista de asteptare de peste 33 de elevi, care solicita cu disperare sa fie selectati in proiectul nostru.

Toti cei care vor sa se implice in salvarea acestor copii valorosi de la tara sunt rugati sa se adreseze conducerii Asociatiei Pro Ruralis Iasi la telefon 0723581727.