Media

16.07.2010 O bursiera “Pro Ruralis” a luat medalie de bronz la olimpiada din Yacutia

O bursiera “Pro Ruralis” a luat medalie de bronz la olimpiada din Yacutia


Andreea Georgiana Scoban, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National si bursiera ProRuralis, a luat medalie de bronz la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada din Yacutia, care s-a incheiat miercuri.

Andreea e de loc din Larga Jijia si a urmat gimnaziul si liceul la National, fiind inclusa in proiectul “Burse pentru elevii din mediul rural”, initiat de “Ziarul de Iasi” si administrat de Asociatia Pro Ruralis.

Andreea a participat impreuna cu alti doi elevi din Bucuresti si Oltenita la olimpiada de chimie. Ceilalti noua elevi au concurat la matematica, fizica si informatica. Pentru fiecare disciplina au sustinut o proba scrisa si una practica, fiecare cu o durata de cinci ore.

Desi participa din clasa a VII-a la concursurile si olimpiadele de chimie, la care a obtinut in fiecare an premii, Andreea a mers pentru prima data intr-o competitie internationala. Pentru a atinge performanta de acum, Andreea a fost pregatita de profesoara Geanina Mangalagiu.

Prima editie a olimpiadei din Yacutia a avut loc in 1994, cind au participat numai 45 de elevi. Acum olimpiada reuneste sute de elevi din peste 30 de tari, iar elevii romani au obtinut in fiecare an premii importante.

Urmatoarea provocare pentru elevii pasionati de chimie este Olimpiada Internationala din Tokyo. Iasul este reprezentat in lotul Romaniei prin Tudor Balan, elev in clasa a XI-a la Colegiul “C. Negruzzi”. Startul acestei olimpiade se va da pe 19 iulie.

(16.07.2010, Loredana OPREA)