Media

20.12.2010 29 de absolventi Pro Ruralis sint studenti la universitati din Romania si Franta

29 de absolventi Pro Ruralis sint studenti la universitati din Romania si Franta

La Seara Pro Ruralis au participat peste 100 de tineri.

Reprezentantii unuia dintre cele mai importante proiecte ale comunitatii iesene au prezentat vineri un bilant al ultimilor zece ani de activitate civica.
La “Seara Pro Ruralis”, gazduita de Universitatea “Petre Andrei”, au participat peste 100 de tineri si reprezentantii mai multor institutii din Iasi. “Acest proiect mi-a fost foarte drag de la inceput, pentru ca el corespunde filosofiei mele, pe care am transformat-o apoi intr-o filosofie institutionala, si anume necesitatea implicarii in comunitate. Avem studenti care au fost bursieri Pro Ruralis si care sint confirmarea ca am investit cu succes in generatiile viitoare”, le-a spus elevilor prof. Doru Tompea, rectorul UPA.

La intilnirea cu bursierii a participat si initiatorul proiectului, redactorul-sef al “Ziarului de Iasi”, Toni Hritac. “Acest proiect, de care beneficiati, trebuie sa fie pentru voi un exemplu al faptului ca un grup de oameni pot provoca schimbari importante in comunitate, corectind ceea ce statul nu poate face”, a spus acesta adresindu-se copiilor.

Profesorul Victor Geangalau, presedintele executiv al Asociatiei “Pro Ruralis”, le-a vorbit copiilor despre sansa pe care bursele pentru copiii din mediul rural le-o ofera. “In decursul anilor am primit multe premii si distinctii pentru aceasta initiativa, iar pina acum avem 29 de absolventi Pro Ruralis care sint studenti la universitati din Romania si Franta”, a spus acesta. La final, elevii au colindat si au primit daruri de Craciun.

“Oricine face venit, plateste impozit”

Potrivit acestuia, in conditiile actuale, nici un alt guvern, daca ar fi sa vina la putere, nu ar putea face altceva. Iar situatia nu pare sa se opreasca aici. Seful ING sustine ca nu este exclus ca Guvernul sa aplice majorari de taxe si impozit. „Este un joc cu regulile deja scrise. Lectia pe care trebuie sa o invatam este ca avem o guvernare modesta, daca nu chiar slaba, care ar trebui sa aiba mai multa tarie in manevrarea situatiei. Sintem si noi captivi in aceasta situatie, dar depozitele nu vor scadea pentru ca omul economiseste mai mult acum. Sintem sub aspectul echitatii fiscale: oricine face venit, plateste impozit”, a sustinut Negritoiu. S-a adus in discutie si de ce bancile nu mai acorda credite. Seful ING sustine ca in Romania creditarea s-a deblocat, dar nivelul crescut de risc e principalul motiv pentru care conditiile de creditare sint severe. Daca nu se mai da credit cu buletinul, sint luate in calcul veniturile si se pune mare accent pe garantiile consolidate din punctul de vedere al lui Misu Negritoiu lucrurile intra in normalitate. „Daca vrei sa faci o investitie, este greu sa demonstrezi ca peste cinci ani o sa ai mai multi bani si o sa poti returna creditul. Nu stii nici ce va fi peste sase luni”, a continuat Negritoiu.

Atentie la evolutia dolarului

Cauza pentru care investitorii straini nu se inghesuie sa vina in IasI a fost explicata de seful ING pe scurt si cu exemple. „Iasul s-a industrializat si s-a dezvoltat pe sectoare neatractive. Caile de acces sint iarasi foarte importante, pentru ca investitorilor din Banat sau Transilvania le este greu sa ajunga pina in Iasi. O alta explicatie este sI calificarea fortei de munca pentru ceva anume, cum este sectorul auto, si aici vorbim de Pitesti. Iar Iasul ar trebui promovat mai mult. Orice oras mare din Europa care se respecta are un birou de marketing. Ar trebui ca autoritatile locale sa formeze un slogan pentru Iasi si sa-l promoveze”, a apreciat Negritoiu. Cu privire la cum va evolua situatia economica, acesta a fost scurt si direct. „Leul se va deprecia, dolarul se intareste in fata euro, iar economia va scadea”, a spus acesta in incheiere.

ING a donat Asociatiei “Pro Ruralis” bani pentru cinci burse

ING Romania a oferit Asociatiei „Pro Ruralis” cinci burse pentru copiii din mediul rural cu rezultate scolare exceptionale, care provin din familii defavorizate. Cu ocazia aniversarii a cinci ani de cind ING a deschis primul punct de lucru in Iasi, Misu Negritoiu i-a oferit profesorului Victor Geangalau, directorul Asociatiei, documentul prin care institutia bancara sustine bursele respective. „Am mai incercat la banci ca sa obtinem diverse donatii sau sponsorizari, dar am fost refuzat. Sinteti cea de-a doua banca si cea mai darnica de pina acum care sprijina copiii supradotatati. Va multimim ca faceti o protectie sociala. Aceste mici genii vor da mult pe viitor”, s-a adresat Geangalau sefului ING Romania. „Pro Ruralis” deruleaza pentru al optulea an proiectul „Burse pentru elevi din mediul rural cu un coeficient de inteligenta superior, provenind din familii defavorizate”. Si anul acesta, ca si in anii trecuti, Asociatia sustine material la licee de elita din Iasi 100 de copii cu virste intre 11 si 19 ani ce au coeficientul de inteligenta ce depaseste 120.

(20.12.2010, Victoria CANTIR)