Media

26.06.2004 Ce a facut opt ore in Iasi presedintele Iliescu

Ce a facut opt ore in Iasi presedintele Iliescu

Ion Iliescu a fost ieri la Iasi. Intr-o vizita de opt ore, presedintele a „aruncat” cu decoratii in stinga si-n dreapta, s-a intilnit cu elevii saraci din mediul rural, a vizitat tirgul mestesugarilor din Copou si si-a lansat ultima carte. In gluma, Iliescu a afirmat chiar ca vinzarea cartii a fost de altfel si principalul motiv pentru care s-a aflat ieri la Iasi.

Intii, Iliescu l-a salutat pe seful de protocol al Prefecturii

Presedintele Romaniei a vizitat ieri Iasul pentru a patra oara in actualul mandat. Spre deosebire de alte vizite anterioare cind a venit cu trenul, de aceasta data Iliescu a preferat avionul. Cu o jumatate de ora inaintea sosirii aeronavei prezidentiale „Dunarea”, pe aeroport a aterizat un aparat kaki cu SPP-isti si personal de siguranta. Iliescu a fost intimpinat pe aeroport de o delegatie a parlamentarilor PSD si a autoritatilor locale, condusa de prefectul Spiridon Cretu.

Presedintele a ajuns la Iasi cu o intirziere de 5 minute fata de ora programata. Sub soarele fierbinte inca de dimineata, Iliescu a coborit zimbitor din avion, imbracat la costum, cu o cravata albastra si cu ochelari de soare, secondat de ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu. Primul om pe care presedintele l-a salutat nu a fost nici prefectul, nici senatorul PSD Ion Solcanu si nici primarul Gheorghe Nichita, ci seful serviciului de protocol al Prefecturii, Maricel Lebada. Cu un buchet mare de crini in brate, acesta s-a repezit sa-l intimpine pe seful statului, in timp ce prefectul ramasese discret cu doi metri mai in spate.

S-a intilnit cu elevii din programul „Pro Ruralis”

Iliescu a zabovit la Aeroport doar timpul necesar pentru a se pregati masinile, dupa care coloana oficiala a demarat in tromba. Prima oprire a fost la garnizoana UM 01175 din Moara de Vint. Presedintele a fost asteptat la mare tinuta, strazile pina la garnizoana fiind proaspat spalate, curtea maturata, iar bordurile date cu var. Dupa onorul dat de garda de onoare, presedintele a decorat drapelul de lupta al Batalionului 151 Razboieni cu ordinul Virtutea Militara in grad de cavaler cu insemne pentru militari. „Este o recunoastere a examenului dat de ostasii batalionului in stabilizarea situatiei din zonele fierbinti ale globului, in Angola si Afghanistan”, a spus Iliescu. In sunetele fanfarei militare, presedintele a ramas intr-o impecabila pozitie de drepti pe toata durata defilarii drapelului de lupta prin fata trupei. Dupa citeva minute petrecute in cladirea garnizoanei si o fotografie „de familie” cu delegatii prezenti, presedintele s-a indreptat in viteza spre sediul Prefecturii. Nici aici nu a zabovit mai mult de cinci minute, dupa care s-a indreptat in acelasi ritm alert spre Palatul Culturii. In mai putin de o jumatate de ora, presedintele a acordat 31 de distinctii unor actori de la Teatrul National, sufleurului si citorva solisti ai Operei iesene. Dupa inca o scurta oprire la Mitropolie, delegatia oficiala a bifat a treia etapa a vizitei, respectiv intilnirea cu cei 80 de copii inclusi in programul „Pro Ruralis”. „Copiii de la sate au mult mai putine sanse de a-si termina studiile. Lumea bogata face bani, iar lumea saraca face copii. Este o chestiune valabila si pe plan national. Constatam ca nu sintem capabili sa asiguram egalitatea sanselor. De aceea, o astfel de initiativa, care vine in sprijinul copiilor inteligenti din mediul rural este cu atit mai de laudat”, a spus presedintele.

„Uite-l! E tata nostru, puiule!”

Desi nu era inclusa in programul initial, coloana oficiala a oprit si la tirgul mestesugarilor „Cucuteni-5000”. Sosirea lui Iliescu a produs rumoare printre comercianti si vizitatori. „Uite-l! E tata nostru, puiule!”, i-a spus un parinte baietelului sau, incercind sa se strecoare printre SPP-isti. Iliescu a vizitat citeva standuri ale olarilor din Harghita, Baia Mare si Horezu, primind cadouri de la fiecare comerciant. „Am auzit ca o sa vina, dar nu stiam ca o sa vina chiar la standurile mele. I-am facut cadou o sticla sculptata in lemn, si cam atit. I-am facut-o cadou. Nu vreau sa accept sa cumpere seful statului de la mine”, a spus Ion Ieles, din Baia Mare.

La standul lui Victor Laszlo, presedintele a zabovit citeva minute, primind cadou o oala de facut sarmale. Olarul ar fi vrut sa-i daruiasca si alte doua piese ceramice, dar pina sa le impacheteze seful statului plecase deja. De la un alt stand, Iliescu a capatat o plosca. La altul, un clondir de tuica si o papusa din lemn. Dupa 10 minute de vizita la tirg, SPP-istii nu mai pridideau ca transportul cadourilor la portbagaj.

„Planificarea in sine nu a fost o idee rea, dar a fost prost aplicata”

Momentul principal al vizitei prezidentiale a fost lansarea volumului „Marele soc din finalul unui secol scurt. Ion Iliescu in dialog cu Vladimir Tismaneanu”. Presedintele a profitat de ocazie pentru a face in discursul sau apologia miscarii de stinga din Europa. „Planificarea in sine nu a fost o idee rea, dar a fost prost aplicata. Crema intelectualitatii europene a fost intotdeauna de stinga. Ideile de stinga vor determina solutiile reale in secolul XXI”, a apreciat presedintele.
Cartea lui Iliescu s-a vindut ieri in holul Universitatii „Al.I. Cuza” ca piinea calda. Aproape fiecare oficial prezent a scos din buzunar cite 250.000 de lei pentru a cumpara un volum. Timp de aproape o ora, prin fata presedintelui au trecut zeci de oameni, Iliescu semnind autograf dupa autograf.

Odata autografele semnate, Iliescu si-a luat o pauza de masa la sediul „Avitop” SA. Tot aici, presedintele a participat la inaugurarea departamentului de integrare europeana a grupului de firme „Kosarom” SA, acesta fiind ultimul moment al vizitei. La ora 18:30, aeronava prezidentiala a decolat spre Bucuresti.

(26.06.2004, autor A.Z.)