Media

26.08.2002 Drama unei fetite inteligente de la tara care nu are bani sa mearga la liceu

Drama unei fetite inteligente de la tara care nu are bani sa mearga la liceu

O familie din satul Potingeni, comuna Movileni, traieste de citiva ani drama de a nu-si putea da copiii la scoala din cauza saraciei. Cei doi copii mai mari ai lui Gheorghe si ai Virginiei Prisaciuc – Bogdan, de 17 ani, si Ramona, de 15 ani – au aflat de mici de la parintii lor ca n-or sa aiba cu ce sa-i tina la scoala la oras. Copiii au invatat insa bine, nu s-au lasat descurajati. Dupa ce, in urma cu trei ani, baiatul cel mare, Bogdan, a fost nevoit sa renunte la studii pentru ca parintii nu aveau nici un venit, acum Ramona se afla in aceeasi situatie.

In urma repartitiei computerizate, Ramona, care pina acum a invatat ca fratele sau mai mare la scoala coordonatoare din Larga Jijia, a ocupat un loc in clasa de contabilitate a Grupului Scolar Agricol.

„Trebuie sa renunt. Am sa muncesc pe linga casa”

„Mi-as dori sa merg la liceu, insa nu am ce sa fac. Trebuie sa renunt. Am sa muncesc pe linga casa”, spune Ramona cu ochii jucindu-i in lacrimi. Ne marturiseste insa ca munca nu o sperie: daca s-ar gasi o posibilitate, ar fi dispusa sa munceasca pentru masa si cazare, numai sa poata face liceul. Fetita este un real ajutor si in sinul familiei. „Ea face mincare, curatenie prin casa, ea are grija de cel mic cind noi sintem la munca. De la zece ani praseste la cimp”, spune printre lacrimi si Virginia Prisaciuc, simitindu-se vinovata ca inca din timpul gimaziului si-a descurajat fata sa nu mai invete, pentru ca oricum nu avea posibilitatea de a o lasa sa faca si liceul. „Eu i-am spus ca nu am bani sa-i platesc cazare si masa ca s-o las in oras”, spune mama Ramonei.

Din 400 de kg de griu i-au luat pantofi si pantaloni

Cu toate acestea, fetita si-a dat silinta si a terminat gimnaziul cu 8,41, a promovat examenul de capacitate cu 7,06, avind o medie de admitere de 7,45. Desi are numai 15 ani, Ramona nu mai este de mult un copil. „Sint lucruri mai importante de facut decit sa ma joc. Ce-i aia joaca? Nu ma mai gindesc la asa ceva. Trebuie sa-mi ajut parintii la treaba”, spune hotarit fetita in ai carei ochi au reaparut doua boabe de lacrimi. Isi priveste lung mama si nu indrazneste sa spuna mai multe, pentru ca stie ca parintii nu-i pot oferi decit un blid de mincare si, cel mult, o pereche de pantofi o data pe an.

„Am vindut 400 de kilograme de griu, cu care i-am luat o pereche de pantofi si una de pantaloni. De-acum, la anul vom vedea ce recolta va iesi ca sa le mai luam copiilor ce au nevoie”, spune mama Ramonei.

Familia Prisaciuc se intretine din alocatia Ramonei si a lui Razvan – mezinul familiei, de un an si jumatate – adica din aproximativ 416.000 de lei pe luna. Traiesc toti cinci intr-o casa de chirpici. N-au nici toale pe jos. Doar in odaia buna au asezat pe podeaua de lut un tol. Sint saraci lipiti. Animalele le-au vindut tot pentru ca n-aveau cu ce le tine, in urma cu citiva ani. „Mai muncim cu ziua fiecare dintre noi, unde ne mai cheama vecinii din sat, si mai cistigam un ban, sau chiar de-ale gurii”, completeaza Virginia Prisaciuc. „Eu nu-mi pierd speranta. Poate cineva se gaseste sa ma ajute”, spune Ramona, care isi doreste sa termine un liceu si sa urmeze Facultatea de Litere, pentru a putea deveni profesoara. Un vis ce pare prea indepartat pentru o fetita ca ea.

83 de elevi din judet au renuntat la scoala din cauza saraciei

In judetul Iasi peste 83 de elevi admisi in sesiunea de vara a admiterii computerizate in clase de liceu si profesinala au refuzat sa continue studiile din „motive financiare”. „Toti motiveaza lipsa banilor. Toate cazurile sint copii care provin din mediul rural ai caror parinti nu pot sa-i intretina la scoala”, a declarat ieri inspectorul scolar Julieta Grigoras, vicepresedintele comisiei judetene de capacitate si admitere. Statisticile arata ca in ultimii ani procentul copiilor de tarani care ajung sa studieze in licee bune din Iasi este de aproximativ 4%. Pentru a acorda o sansa celor mai buni absolventi de scoala primara din mediul rural, „Ziarul de Iasi” a initiat in urma cu un an proiectul „Burse pentru elevii din mediul rural”. Prin acest proiect realizat in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), 40 de copii saraci dar inteligenti de la sate au inceput in toamna anului 2001 gimnaziul la Liceele „Eminescu” si „Gr. Moisil”, scolarizarea lor fiind finantata de oameni de afaceri, sefi de institutii publice si universitati care s-au oferit sa acorde burse de cite 500 de dolari anual. Proiectul va fi continuat si in anii urmatori, fiind gestionat de Asociatia „Pro Ruralis”, ai carei membri sint reprezentanti ai Prefecturii, Consiliului Judetean, ai Inspectoratului Scolar si ai sponsorilor. Din toamna, prin acelasi proiect, 20 de copii de la tara vor incepe gimnaziul la Colegiul „Costache Negruzzi”.

(26.08.2002, autor Marinela RATA)