Media

30.12.2010 Proiect de renovare a salilor de clasa pe bani privati

Proiect de renovare a salilor de clasa pe bani privati

In sase unitati de invatamint urmeaza sa fie renovata cite o clasa. Banii sint asteptati din partea companiilor private, care ar beneficia astfel de publicitate. Selectia unitatilor scolare beneficiare s-a facut insa in spatele usilor inchise.

In unitatile scolare din Iasi vor exista, de anul viitor, clase care vor purta numele unor companii iesene si nationale. Acest lucru se va intimpla in cadrul proiectului “Alege-ti clasa!”, care va fi implementat, incepind cu 1 ianuarie 2011, de catre Fundatia pentru Educatie si Atitudine Sociala (FEAS), infiintata la Iasi in acest an.

Proiectul consta in renovarea si dotarea la standarde europene a cite unei sali de clasa din cadrul a sase unitati scolare din municipiul Iasi.
Au fost selectate colegiile National, “E. Racovita”, “G. Ibraileanu”, “R. Wurmbrand”, liceul “V. Alecsandri” si gradinita “Sf. Sava”.
Reprezentantii fundatiei sustin ca suma necesara renovarii si dotarii unei clase se ridica la aproximativ 14.000 de euro, bani care vor fi strinsi in urma unui parteneriat cu firme iesene si nationale interesate sa investeasca in educatie.

Clasele care vor fi transformate in cadrul acestui proiect vor fi selectate in functie de rezultatele la invatatura ale elevilor si de interesul manifestat de acestia pentru scoala. Va cintari insa si situatia materiala a acestora. “Vom alege clasa cu cele mai putine absente si in care sint copiii cei mai implicati in actul didactic, deci va conta media clasei. De asemenea, daca elevii sint integrati in programe sociale, cum este cel autohton «Pro Ruralis», se primeste un plus la evaluare”, a precizat Costi Andriescu, vicepresedinte FEAS si manager al proiectului.

Intrebat care au fost criteriile de selectie a celor sase unitati scolare, raspunsul managerului de proiect a fost evaziv: “Criteriul avut in vedere la selectie este deschiderea spre noutate, insa toate scolile din Iasi sint eligibile”. El a precizat insa ca selectia acestora nu a avut nimic de a face cu faptul ca cinci dintre ele au optat pentru catalogul electronic, proiect initiat de firma Adservio, din conducerea careia face parte.

Clasele care vor fi selectate vor fi renovate si dotate cu tabla interactiva, videoproiector, mini-laptopuri, mese si scaune noi, dulapuri individuale si sistem de climatizare a aerului. Mobilierul va fi personalizat in functie de culorile specifice logo-ului firmei care investeste.

Lucrarile se vor realiza pina la sfirsitul lui 2011, cu precadere in timpul vacantelor, astfel incit sa nu fie afectata activitatea de la clasa.
Reprezentantii fundatiei sustin ca suma de 14.000 de euro nu este exagerata pentru o companie mare, interesata sa fie vizibila pe piata si sa isi atraga viitori clienti. “Daca ma gindesc la copii, orice suma este prea mica. Iar daca ma gindesc la cit consuma o companie pentru publicitatea dintr-o singura zi, sa investesti 14.000 de euro pentru ca numele companiei sa fie ani de zile pe buzele a citorva generatii de tineri este la fel de putin”, e de parere Costi Andriescu.

In acest moment nu este insa reglementat in ce conditii o companie privata isi poate face publicitate in incinta scolii. “Ca principiu, e in regula, insa acesta trebuie reglementat. Pentru a fi in regula o chestiune de acest gen si pentru a fi dincolo de orice interpretare, cred ca ar trebui ca autoritatea locala, care este responsabila de tot ce inseamna spatiu in scoala, sa constituie un filtru”, a apreciat Camelia Gavrila, directoarea Colegiului “C. Negruzzi”.

Firmele care doresc sa sprijine acest proiect trebuie doar sa trimita un e-mail la adresa secretariat@feas.ro, urmind sa primeasca tot pe email invitatia de participare. Singurele companii care nu sint considerate eligibile sint cele producatoare de alcool si tutun.

Fundatia pentru Educatie si Atitudine Sociala este condusa de catre Petronela Rubel, profesoara de religie la Liceul “Vasile Alecsandri”, Alexander Rubel, directorul Centrului Cultural German, si de catre Costi Andriescu, initiatorul catalogului electronic.

(30.12.2010, Loredana OPREA)