Noutati

5 iunie 2015 Irina Suceveanu, eleva in cl. a XII-a la Col. de Arta „Octav Bancila” si performantele ei la flaut.

Irina Suceveanu

Astazi v-o prezentam pe Irina Suceveanu, eleva in cl. a XII-a la Col. de Arta „Octav Bancila” cu performantele ei la flaut.

Irina este o alta performera de exceptie din cadrul Asociatiei Pro Ruralis Iasi. Lista participarilor ei la numeroase recitaluri ca solista si in formatie de muzica de camera sau concursuri denota mult talent si un caracter puternic de a reusi in viata.

Prezentam doar o mica parte din rezultatele obtinute si preocuparile Irinei pentru a deveni o interpreta de valoare pe scenele Romaniei si de ce nu pe scene internationale.
In urma unui concurs, jurizat la Bucuresti pe 6 februarie 2015, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei a selectat un numar de 17 tineri artisti in domeniul muzicii, care au obtinut Bursa Tinerelor Talente. Printre cei selectati si Irina a castigat un premiu de valoare. Acesta a fost destinat achizitionarii unui flaut si acoperirii partiale a cheltuielilor de participare la concursuri nationale si internationale, masterclassuri si workshopuri in Romania si in strainatate. Mentionam ca Programul Tinere Talente sustine si promoveaza tineri artisti, din familii cu venituri foarte mici, care studiaza la liceele, universitatile de muzica si arte plastice din toata tara si care nu isi pot dezvolta potentialul din cauza lipsurilor materiale. In urmatoarea editie a Stagiunii Camerale, organizata de aceeasi Fundatie la Bucuresti pe 28 septembrie (la eveniment putând fi ascultate lucrari muzicale din repertoriul clasic, romantic, modern si de muzică de film), concertul va fi sustinut de Irina Suceveanu la flaut, Radu Morosanu la nai si Bogdan Ciobanu la percutie.

Recitalul de flaut sustinut de Suceveanu Irina la Galeriile Anticariat Grumazescu Iasi pe 19 martie 2015 a avut un repertoriu de valoare din lucrarile lui Furstenau, Bach, Mozart si Enescu, bucurandu-se de un succes pe masura. Eleva a fost pregatita de prof. indrumator Cioata Valentina, prof. corepetitor Carmen Costea.
Recitalul tinerilor flautisti participanti la Academia de flaut Sinaia 2015 din 2 aprilie de la Centrul Cultural Carmen Sylva sub indrumarea renumitilor profesori Matei Ioachimescu (Viena) si Ventzislav Kandev (Viena), la pian Marius Popescu (Cluj) in cadrul cursului de interpretare si maiestrie, a avut in program lucrari din creatia muzicala a 10 renumiti compozitori. In cadrul Cursurilor de Maiestrie in Interpretare Academia de flaut Sinaia 2015 a oferit celor mai talentati si tenace tineri flautisti romani ocazia de a se pregati intens, pe parcursul a sapte zile, in perioada 27 martie-3 aprilie 2015. In final cei trei profesori mentionati au sustinut un concert extraordinar la inchiderea editiei de masterclass, la Castelul Peles.

Premiul II la flaut a fost acordat Irinei de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi si Colegiul National de Arta ”Octav Bancila” Iasi la Olimpiada Nationala de Interpretare vocala, instrumentala si studii teoretice din 03 – 06 aprilie 2015.
Irina Suceveanu a participat si la Masterclass, disciplina orchestra simfonica, sub bagheta dirijorului Olivier Robe (Franta) in cadrul Programului lunii Francofoniei din 17-28 martie 2015 de la Iasi.

Recent Irina a primit o bursa partiala IconArts pentru a participa la masterclass-ul de la cea de-a XII-a Editie a IconArts Sibiu, ce se va desfasura in perioada 22 iulie-1 august 2015.
In perioada 5-7 iunie 2015 Irina va participa la a XXXVI-a editie a celei mai longevive competitii de interpretare instrumentală din Romania, Concursul National ”Lira de Aur” de la Suceava, care va reuni 172 de concurenti din Romania, Ucraina si Republica Moldova. La sectia Instrumente de suflat vor fi 58 de concurenti.

Irina este un alt exemplu de reusita a proiectului Burse pentru elevii din mediul rural cu coeficient de inteligenta superior provenind din medii defavorizate. Sustinuta in acest an de Asociatia Pro Ruralis Iasi, prin intermediul sponsorilor, ea reuseste sa termine liceul cu medie apropiata de 10 si sa-si continue ascensiunea, dupa Bacalureat, in muzica instrumentala.

Succes Irina pe mai departe!