Noutati

Documentarul “Genii Salvate” la Zilele Filmului românesc, din Italia

Un eveniment deosebit, care a avut loc în luna noiembrie în Italia, a pus în lumină valoarea proiectul Asociației Pro Ruralis Iași și a elevilor din mediul rural, din jud. Iași, susținuți de colaboratorii și sponsorii proiectului de-a lungul celor 16 ani de existență. Documentarul “Genii Salvate“, realizat de producătorul tv Maria Cristina Țilică de la TVR1, a fost prezentat în cadrul evenimentului Zilele Filmului românesc, din Italia. Cu sprijinul Ministerului de Externe din România și a Institutului Cultural Român din Roma, cunoscuta realizatoare de documentare, scurt metraje și emisiuni de televiziune la Televiziunea Română,a fost invitată să reprezinte România cu documentarul dedicat Asociației Pro Ruralis Iași care a fost difuzat și la Televiziunea Națională la începutul acestui an.

Povestea sutelor de tineri din Iași, care au avut șansa de a primi o educație aleasă datorită sponsorilor care i-au ajutat, a fost prezentată la Roma, la Casa Del Cinema Marcelo Mastroiani. Astfel, istoria unui proiect de suflet a putut fi cunoscută atât de publicul italian cât și de diaspora românească. Documentarul “Genii Salvate” urmărește povestea primelor generații de elevi școlarizați prin proiectul “Burse pentru elevii din mediul rural”. În 2002, 4 copii de la țară au venit la Iași să învețe carte. Au fost primii copii norocoși care au intrat în proiectul sponsorizat de oameni generoși din Iași. Toți au început, astfel ,o altă etapă din viața lor,care le-a deschis noi orizonturi.La fel ca și atunci , și acum,cei patru tineri sunt ghizi ai parcursului lor de viață, din clasa a V-a până la absolvirea unei facultăți. Cei patru protagoniști ai reportajului filmat în urmă cu 15 ani povestesc cum au fost salvați de la ignoranță, de unde au pornit, unde au ajuns și ce au reușit să facă în toți acești ani.

Proiecția documentarului în Italia a fost asigurată din punct de vedere logistic de dl. Gabriel Mardarasevici, unul dintre sponsorii fondatori ai proiectului.Ediția din acest an a evenimentului s-a aflat sub patronajul Ambasadei României la Roma.

Mulțumim călduros atât realizatoarei tv, d-na Maria Cristina Țilică cât și instituțiilor care au apreciat talentul Domniei Sale,conferindu-i până acum , două Premii I la categoria Documentar, în cadrul Festivalului de Film- Procult Film Festival.