Un proiect premiera in Romania din 2001, aflat in al saptelea an de derulare, administrat de Asociatia “Pro Ruralis” Iasi

Este un proiect de exceptie in Romania. Este o incercare de scoatere din mocirla a unor copii inzestrati cu inteligenta, dar carora le lipsesc posibilitatile financiare pentru a putea sa se ridice. Sintem in al saptelea an de derulare a proiectului, iar numarul copiilor asistati de Asociatia “Pro Ruralis” creste constant. Cu cit vor fi mai multi copii ajutati cu atit se vor vedea mai devreme roadele eforturilor depuse. Este o investitie in educatie. Cea mai sigura, dar de lunga durata. Esecul este exclus pentru ca societatea are nevoie de oameni educati. Iar societatea sintem noi cu totii.
Proiectul, demarat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean a fost si este sustinut financiar, an de an, de catre oameni de afaceri, directori de institutii, ONG-uri si persoane particulare din Romania si strainatate. In prezent, bursele sint in valoare de 700 Euro fiecare, reprezentind contravaloarea cheltuielilor de cazare si masa pentru intretinerea unui elev la liceele de elita pe perioada unui an scolar (10 luni).
Elevii din proiect provin in urma unor selectii anuale. Pe parcursul a sase ani au fost testati peste 2500 de copii inteligenti. Criteriile de selectare ale elevilor au impus urmatoarele reguli: copiii sa provina din mediul rural al judetului Iasi, sa aiba un coeficient de inteligenta superior (IQ peste 120), sa apartina unor familii sarace, deci cu posibilitati materiale reduse, sa fie absolventi de clasa a IV-a in virsta de 11-12 ani, iar pentru alte categorii de elevi media de admitere minimum 9. Selectarea pentru fiecare clasa de elevi dureaza circa cinci saptamini concretizate in cautari prin satele judetului, cu o echipa formata din psihopedagogi, inspectori scolari si directorul Asociatiei “Pro Ruralis”.
Pentru cei 95 de elevi bursieri inscrisi in acest proiect anul acesta este deja al saptelea an scolar, iar rezultatele inregistrate la sfirsitul anului scolar 2006-2007 sint de-a dreptul spectaculoase: media generala a tuturor claselor din proiect este mult peste 9 si au fost obtinute numeroase premii si mentiuni la diferite concursuri. Daca mai adaugam faptul ca acesti elevi invata la licee bune din Iasi (Colegiul “Negruzzi”, Colegiul National, Colegiul “Emil Racovita”, Scoala Normala “Vasile Lupu”, Liceul “Mihai Eminescu”, Liceul de Arta “Octav Bancila”, Liceul de informatica “Grigore Moisil”, Liceul “Al.I. Cuza”, Liceul “Miron Costin”, Liceul Vasile Alecsandri, Liceul Economic 1, Grupul Scolar Economic de Turism), unde exigenta este sporita, atunci demersul Asociatiei “Pro Ruralis” este deplin justificat si indreptatit sa continue.
Ca o recunoastere oficiala la nivel de tara, la Gala Societatii Civile din 7-9 februarie 2005, Asociatia “Pro Ruralis” a primit 2 premii (Premiul Juriului Principal la categoria “Educatie si Cercetare” si „Premiu pentru Consecventa” din partea Juriului Presei). In anul 2003 si 2004, asociatia a mai primit o diploma la “Gala Oameni pentru Oameni” la categoria “Campanii de Atragere de Fonduri” si o diploma insotita de un premiu la Gala Societatii Civile la componenta „Servicii Sociale pentru Categorii Defavorizate”, ambele Gale desfasurindu-se la nivel de tara, cu putini premianti. Ultimul trofeu primit, insotit de diploma, a fost la Gala „Inimi de Romani”, acordat de TVR 1 in anul 2005.

CE A SCHIMBAT PROIECTUL IN VIATA COPIILOR SPONSORIZATI


Salvarea de la un trai total necorespunzator (fara hrana suficienta si conditii minime de igiena) a celor mai multi elevi din cadrul proiectului. Dintre acesti copii sint unii care provin din familii dezorganizate. Acum au un camin cu cazare buna, conform normelor de civilizatie si o masa bogata in calorii pe perioada celor 10 luni de scoala. Elevii s-au integrat in programul scolar unde sint sprijiniti de profesori de elita din invatamintul iesean. Printr-o pregatire intensiva acesti copii reusesc sa se integreze. Reusesc sa aiba o disciplina a muncii (pregatirea temelor si a lectiilor din programa scolara), si astfel recupereaza lacunele din cunostintele lor la fiecare disciplina de invatamint. In plus invata sa respecte valorile materiale si sociale, sa fie toleranti, sa stie sa comunice constructiv si sa protejeze mediul ambiant. In cadrul activitatilor extrascolare sint implicati in multiple activitati (sport, teatru, muzica, vizitarea unor case memoriale, muzee, excursii tematice, tabere scolare etc., in limita unor fonduri existente). Pe parcursul anului scolar elevii beneficiaza de controale medicale de specialitate si tratamente partial gratuite.
In acelasi timp situatia materiala dificila a parintilor este sensibil usurata, avind cheltuieli mai mici si siguranta unei scolarizari de exceptie pentru copilul sponsorizat.

                                                   AVEM NEVOIE DE SPRIJIN

Asociatia „Pro Ruralis” este cea care gestioneaza proiectul. Functioneaza legal pe teritoriul Romaniei fiind, conform Statutului, „o organizatie de persoane fizice si juridice, neguvernamentala, fara scop patrimonial, autonoma si apolitica, cu personalitate juridica”. Are 11 membri fondatori: Ziarul de Iasi – Redactor-Sef Toni Hritac, initiator al proiectului, Prefectura Iasi – Prefect ec. Nicusor Paduraru, Consiliul Judetean – Presedinte ing. Lucian Flaiser, Primaria Municipiului Iasi – Primar ec. Gheorghe Nichita, Inspectoratul Scolar Judetean – Inspector Scolar General prof. dr. Camelia Gavrila, Organizatia World Vision International – Filiala Iasi – Manager Zonal Octavian Filip, Antibiotice SA – Director General ing. Ioan Nani, Polirom Co. SA – Director General ing. Adrian Butuca, Iulius Group – Director General ing. Iulian Dascalu, Grupul de Presa Medianet – Director Gabriel Rusu, Asociatia „Pro Ruralis” – Director, prof. Victor Geangalau.

OFERITI BURSE! FITI PARTE LA EDUCATIE! 

Va invitam sa fiti parte la educatie. Sa colaborati la continuarea proiectului premiera in Romania din anul 2001, “Burse pentru elevii din mediul rural cu coeficient de inteligenta superior provenind din medii defavorizate”. Asociatia „Pro Ruralis” isi propune sa continue proiectul si in anii urmatori. Pentru anul scolar 2007-2008 au fost deja selectati un numar de 15 elevi absolventi de clasa a IV-a. Toti au coeficientul de inteligenta superior. Pentru toti elevii din proiect continuam sa strangem fonduri. Numarul lor de 95 elevi cuprinsi in clasele V-XI implica tot mai multe cheltuieli. Daca vom obtine suficient sprijin, speram sa sponsorizam pe cei mai merituosi elevi pina, cel putin, la terminarea liceului. Pentru mai multe detalii puteti scrie pe adresa Asociatiei “Pro Ruralis” Iasi, str. Smirdan nr.5 cod 700399, pe Internet la proruralis@cryo.ro sau puteti vizita site-ul asociatiei, www.proruralisiasi.ro.

ORICE AJUTOR MATERIAL ESTE BINEVENIT

Va rugam sa fiti alaturi de copiii de la sate, stiind ca in conformitate cu L. 571/ 2003, art. 90, puteti redirectiona 2% din impozitul pe venitul global catre Asociatia „Pro Ruralis”, cod fiscal 14597970 si cont RO32RNCB0175033612900001, B.C.R. – Iasi.

Sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/pages/staticpages/burse/burse.html, 2007