Gospodaria parintilor lui Iuliu sta ascunsa printre niste salcii pletoase si salcami pricajiti, iar drumul reprezinta o cararuie in deal spre casa.
– N-avem drum, se scuza baiatul, l-a ocupat un vecin si nu ne permite sa mai trecem pe-acolo. In curte bunica surda si garbovita de ani se chinuie, cu un topor prea greu pentru ea, sa taie un lemn. O salut, dar nu-mi raspunde si privesc la casa crapata pe jumatate si inclinata spre vale. Intaritura de ciment se pare ca nu are prea mare succes. De dupa un cotet, surorile mai mici si murdare ale lui Iuliu se opresc speriate din joaca. Apare si mama copiilor cu un cos in brate.
– Poftiti in casa…ii cam murdar…n-am stiut ca veniti!
In interior saracia domneste peste tot.
– Va rog sa ma scuzati ca n-am trecut pe la scoala, dar am ajutat-o pe sora mea sa-si refaca acoperisul casei. Stiti, s-a aprins si a ars intr-o noapte…
Stiam ca a ars si mai stiam ca aceasta femeie plapanda cu mainile ei a construit o casa din chirpici pentru sora sa alcoolica, cu doua tentative de sinucidere, si ca i-a crescut cativa ani pe cei doi copii cu tati nestiuti pe langa cei patru ai ei, ca la urma baiatul surorii sa dea foc casei si sa dispara. I-a refacut acoperisul si s-a resemnat. Mai mult nu mai putea face!
-Poate ati aflat ca sotul are de patru luni servici, lucreaza undeva departe si castiga trei milioane pe luna (cca 75$), iar dumneavoastra nu ajutati decat pe copiii foarte saraci. Iuliu se uita la mine cu sfiala, realizand pericolul.
– Sunt multi bani trei milioane pe luna? Ma mai tineti in proiect? Stiu ca nu am invatat suficient, am numai media 9,60, dar promit ca ma voi stradui mai mult!
Privesc la cele doua pagini cu Ancheta Sociala de acum doi ani si stiu ca n-am sa mai trec pe la Primarie pentru a le reinnoi. La ce bun?
– Nu Iuliu, nu pierzi bursa! In timp ce coboram pe cararuie, baiatul pupa fericit catelul.

Autor: Victor Geangalau