Noutati

14 decembrie 2012 Pregatirea copiilor pentru viitor

Perioada de criza prin care trece Romania constientizeaza din ce in ce mai multi oameni de nevoia unor schimbari profunde in domeniul educatiei. Acest lucru nu se poate realiza peste noapte, ci in timp, cu profunde schimbari socio-economice si protejand si copiii supradotati care sunt educati in spiritul valorilor autentice, in onestitate si implicare personala in viata.

Asociatia Pro Ruralis Iasi are la ora actuala o serie de absolventi de diferite facultati, fosti elevi cu medii intre 9 si 10 la licee de elita din Iasi. Consideram justificat ca noi am pregatit copiii pentru un viitor si le-am creat sperante. I-am pregatit pentru slujbe, care datorita crizei, nu mai au cautare. Invatamantul si educatia are rolul sa faca saltul pentru un viitor mai bun, pentru ca am pregatit elevi pentru un viitor mai bun. Sperante mai exista atat timp cat absolventii de facultati nu dispera, institutiile de stat si patronii cauta solutii de infiintare de noi locuri de munca si tot mai multe personalitati din diferite judete se gandesc la salvarea copiilor supradotati. Actualilor psihologi, geografi, economisti sau de alta specialitate, in prezent someri, nu le putem oferii decat sa aiba rabdare ca poate lucrurile se vor schimba si societatea va avea totusi nevoie de pregatirea si inteligenta lor.

Realizarile infaptuite pana in prezent cu multe sute de elevi premianti la diferite concursuri si olimpiade din tara si strainatate, cu 51 de studenti sau absolventi de facultate au contribuit la viabilitatea proiectului, care se bucura de o deosebita apreciere in plan local si national. Dovada numeroase premii si diplome luate la diferite Gale organizate in Bucuresti si Iasi, cum ar fi Gala societatii Civile cu trei premii in doi ani consecutivi, Gala Inimi de romani, Gala Oameni pentru Oameni sau Galalele Excelentei, ca model national pentru clase de elita din mediul rural selectate de Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului, ca model pentru unele Cluburi Rotary din tara si tot ca model in diferite judete ca, Suceava, Cluj, Iasi etc. Un exemplu elocvent in sensul bun al multiplicarii modelului iesean este Asociatia pentru Copii Gaudeamus 2003 de la Cluj infiintata de profesoara Cerasela Varlan Blaj si care are deja studenti in palmares. La telefon, prim mail-uri, prin scrisori sau prin intalniri directe s-au mai interesat profesori din Roman, Ploiesti, Satu Mare despre cum se poate infiinta o asociatie cu aceleasi obiective ca cele de la Pro Ruralis Iasi.

Ultima tentativa a fost a unei echipe din Galati formata din patru persoane conduse de domnul Sandu Petru care a vizitat sediul Asociatiei Pro Ruralis Iasi, vineri 30 noiembrie 2012, pentru a se documenta la fata locului in vederea infiintarii unei asociatii care sa salveze copiii saraci dar inteligenti din satele judetului Galati. Tuturor celor interesati, din partea Asociatiei Pro Ruralis, li s-au oferit in detaliu explicatii si documente privind demersurile de infiintare a unei noi asociatii pentru salvarea copiilor inteligenti de la tara. Consideram ca traind intr-o lume care cunoaste o imbogatire a noi mijloace de comunicare fara precedent in istorie nu ne putem dezvolta fara comunicare, fara impartasirea experientelor. Lipsa comunicarii este o alta forma de analfabetism.

Acesta este motivul pentru care vom ajuta in viitor si alte persoane interesate de salvarea copiilor inteligenti, din mediul rural, de la ignoranta.