Despre noi

Proiectul a fost initiat in anul scolar 2001-2002 de catre “Ziarul de Iasi”, fiind realizat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Iasi. Aceasta idee a apartinut redactorului sef al Grupului de Presa Medianet, Toni Hritac si inspectorului scolar general Mihai Dumitriu.

Unul dintre membrii fondatori, prof. Victor Geangalau a infiintat tot in anul 2001, cu ajutorul Ziarului de Iasi, Asociatia “Pro Ruralis” care gestioneaza proiectul pana in anul 2016, conducerea fiind preluata de prof. Dorina Hotoleanu.

Prin proiectul “Burse pentru elevi din mediu rural cu coeficient de inteligenta superior proveniti din familii defavorizate din mediul rural”, pentru prima data in Romania, comunitatea a participat, in mod direct, la rezolvarea unei probleme ce parea pana atunci, fara solutie: salvarea de la ignoranta a catorva dintre cei mai buni copii de la tara si facilitarea accesului lor la o educatie de calitate care, din cauza saraciei familiilor de provenienta, le era refuzata.

In urma unei intense campanii mediatice mai multi oameni de afaceri si sefi de institutii publice din Iasi s-au oferit sa participe la proiect, daruind burse (in prezent de 800 Euro pe an scolar de elev), reprezentand contravaloarea minima a cheltuielilor de masa si cazare.

In vederea sustinerii proiectului s-a infiintat Asociatia “PRO RURALIS” Iasi cu 11 membri fondatori, cuprinzand principalele institutii publice prin reprezentantii lor, o organizatie non profit, cativa oameni de afaceri si persoane particulare.

Asociatia “PRO RURALIS” Iasi functioneaza legal pe teritoriul Romaniei, fiind conform Statutului “o organizatie de persoane fizice si juridice, neguvernamentala, fara scop patrimonial, autonoma si apolitica cu personalitate juridica”. In acelasi timp acorda copilului dreptul de a-si exprima opinia in orice chestiune sau procedura care îl afecteaza, (respectand direct articolul 12 al Conventiei cu Privire la Drepturile Copilului, adoptata de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite in noiembrie 1989).

Scopurile asociatiei sunt de a selecta elevii, de a aduna si gestiona fondurile, de a prezenta sponsorilor rapoarte periodice privind cheltuielile efectuate, de a asigura integritatea elevilor, de a-i monitoriza pe parcursul studiilor, precum si de a atrage alti sponsori, pentru ca in fiecare an, alti copii din mediu rural iesean, inteligenti dar saraci, sa poata studia la scoli de elita din oras.

Obiectivele proiectului se incadreaza in “Strategia de dezvoltare a zonelor defavorizate” preconizata de Consiliul Judetean Iasi, Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului si Guvernul Romaniei, dar Asociatia nu primeste nici un fel de sprijin guvernamental.

Daca activitatea desfasurata va obtine suficient sprijin, “PRO RURALIS” Iasi doreste sa scolarizeze anual un numar limitat de copii, concomitent cu sponsorizarea celor deja integrati în program, pana la terminarea liceului si, eventual, a unui institut de invatamant superior in vederea integrarii lor sociale.

Indemnul sponsorilor este: “Merita sa investim in ei si in sufletele lor, merita sa ii incurajam in aspiratiile lor inocente, pentru ca ei vor fi oamenii viitorului, pilonii pe care se va construi societatea romaneasca de maine”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *