Noutati

18 decembrie 2013 Felicitari de Sfintele Sarbatori

Craciunul, ca data a Naşterii lui Iisus 25 decembrie, a fost specificat prima data de catre Papa Iuliu I in anul 320, insa crestinii din majoritatea tarilor lumii au inceput sa considere Craciunul ca mare sarbatoare abia in sec. al XIX-lea. In istoria romanilor originea colindelor si a textelor rituale dedicate Craciunului si Anului Nou nu este cunoscuta cu exactitate. Prin traditie orala din generatie in generatie in Ajunul Craciunului copiii merg cu colindul şi cu Steaua de la casa la casa, pentru a vesti Nasterea lui Iisus, iar pentru Anul Nou merg cu uratul.

La colindat, de regula se canta “Steaua sus rasare”, “Buna dimineata la Mos Ajun!” si alte colinde specifice locului, copiii fiind rasplatiti de gazde cu covrigi, fructe, dulciuri si bani. Pentru Anul Nou exista un sistem complex de datini si obiceiuri transmise de la parinti la copii. Gospodarii se pregatesc din timp si asteapta in ajun tinerii care vin la urat, apoi pe cei cu “Capra”, “Ursul”, “Mascatii”, “Caiutii”, “Jienii” sau alte echipe de tineri cu alte titulaturi. Aceste obiceiuri, pregatite uneori saptamani intregi, sunt pline de forta si vitalitate. Ele sunt insotite de muzica si dansuri remarcabile prin dinamism, iar mastile de o rara expresivitate alcatuiesc un spectacol unic care marcheaza trecerea dintre ani.

In acest context sarbatoresc cei 90 de elevi din proiect si conducerea Asociatiei Pro Ruralis Iasi ureaza membrilor fondatori, sponsorilor si colaboratorilor: Ziarul de Iasi, Prefectura, Consiliul Judetean, Primaria Iasi, Inspectoratul Scolar, Org. World Vision, mass-media, directori, profesori, personal administrativ din licee, precum si familiilor elevilor Sarbatori Fericite!

Cu ocazia Sarbatorilor si a vacantei de iarna le dorim elevilor ca niciunul dintre visele lor frumoase sa nu ramana neimplinit. Le dorim sa le treaca prin fereastra sufletului magia Sarbatorii Craciunului, cuprinsi de fericire si bucurie si sa ramana asa pentru tot restul vietii; sa gaseasca in ramurile bradului cheia succeselor viitoare.

Ii indemnam sa fie raza de soare pentru parinti, sponsori si profesori, luminandu-le aceste momente cu inteligenta si dragoste nemarginita!

Fie ca Increderea, Intelepciunea si Generozitatea sa ne calauzeasca tuturor pasii si in Noul An 2014!

La Multi Ani cu voie buna, impliniri si sanatate!