Media

25.07.2005 Basescu tine la liceu o fata saraca de la Coada Stincii

Basescu tine la liceu o fata saraca de la Coada Stincii

Alina Cantacuz, din Coada Stincii – Ungheni, si-a intors destinul cu o scrisoare, scrisa la concursul de 1 iunie “Copiii scriu presedintelui”, initiat de «Ziarul de Iasi». Impresionat de scrisoare si de saracia fetei, Basescu a decis s-o poarte pe fata in liceu, la Iasi. Fetita a terminat gimnaziul in comuna ca sefa de promotie, dar se pregatea cu amaraciune pentru o viata “la sapa”, din cauza saraciei. Zilele trecute a luat admiterea la Scoala Normala si acum isi face iarasi planuri frumoase de viitor.

Eleva Alina Cantacuz, cistigatoarea concursului “Copiii scriu presedintelui Traian Basescu”, initiat de “Ziarul de Iasi”, cu ocazia zilei de 1 Iunie, va fi ajutata de presedintele Romaniei, ca persoana privata, pe durata studiilor. Fata, admisa zilele trecute la Scoala Normala, va fi inclusa in programul “Burse pentru elevii din mediul rural”, initiat de “Ziarul de Iasi” si gestionat de Asociatia “Pro Ruralis”, bursa fiindu-i oferita de Traian Basescu. Alina, o fata simpla, dar cu idealuri mari, spera ca in acest fel sa poata iesi din saracia in care traieste la Coada Stincii.

“Ultima casa e a lor”


“Ajungeti in centru, o luati la dreapta, apoi mergeti pe aratura. Ultima casa e a lor”, ne explica un satean de la birtul din sat cum sa ajungem la familia Cantacuz. Tot acesta ne lamureste ca familia Alinei, fata care i-a scris presedintelui Basescu, se numara printre ultimele venite in sat. Familia Cantacuz s-a mutat la Coada Stincii acum trei ani, din orasul Cernavoda, de unde i-a alungat tot saracia. Alina era aproape in clasa a VI-a si, cum s-au mutat in sat, a fost data sa invete la scoala Minzatesti, unde s-a tinut bine de carte. In acest an, la absolvirea gimnaziului a fost sefa de promotie. “Am terminat cu 9,60. Romana mi-a placut cel mai mult la scoala”, spune mindra Alina, o fetita firava, cu fata alungita, cu o privire verde si clara, dar cu zimbet retinut, de om mare. Ne intimpina timida in fata casei saracacioase din chirpici, in care locuieste cu parintii si sora mai mare, Alexandra. Desi are numai 14 ani, fata poarta pe chip grijile de zi cu zi ale familiei. In casa cu doar doua camere, in care locuieste cu familia la “coada satului”, nu au fost trase lumina si gazul. Bucataria nu a fost inca ridicata, iar televizorul sau radioul sint pentru Alina un lux. Exact asa cum ii scrisese fata si presedintelui Basescu in scrisoarea de pe 1 iunie: “Deoarece nu am lumina electrica, nu va pot vedea la televizor”. Tot in scrisoare, fata se plingea presedintelui ca isi doreste sa invete in oras, “dar parintii mei nu au posibilitati financiare”. Cel care tine familia in spate este tatal Alinei. “Singurul care munceste, sezonier la o firma de constructii, este sotul”, spune mama fetei, Minodora Cantacuz. Desi oameni harnici, parintii Alinei nu reusesc sa adune pentru casa intr-o luna de zile decit 4 milioane de lei. Bani insuficienti pentru a o tine pe fata lor la liceu, la Iasi.

“Fata aceasta merita ajutata”

Iar Alina cunoaste bine greutatile familiei. Cu toate acestea, bucuria de a fi admisa, zilele trecute, la Scoala Normala i se citeste pe chip. “Felicitari!”, ii spun, iar Alina se lumineaza si mai mult. “Multumesc! Nici nu stiti cit sint de fericita ca am intrat la liceu”, ne spune fata, radiind. Admiterea la liceul care o va pregati in urmatorii patru ani pentru meseria de cadru didactic este pentru Alina un vis implinit. “Am sa invat foarte bine, dupa care dau la Facultatea de Filologie. Visul meu este sa ma fac profesoara”, spune serioasa Alina, care marturiseste ca nu crede ca i-ar sta rau nici in fotoliul de sef de stat, precum Basescu. “Ar fi ceva sa ajung presedinte… Dar e foarte greu, nu?”, ne iscodeste ea. “Mai bine termini liceul si vii in locul meu invatatoare in sat. Cred ca esti foarte potrivita pentru meseria asta”, ii sugereaza fetei invatatorul Valeriu Postolache, din satul Coada Stincii. Pina atunci insa, fata trebuie sustinuta financiar in liceu. Dupa ce i-a citit scrisoarea, presedintele Basescu a promis ca o va ajuta. “Fata aceasta merita ajutata insa mult mai mult. Este un copil serios si muncitor”, spune invatatorul Postolache. Nerabdatoare sa invete la liceu, fata a inceput deja pregatirile. Pentru inceput, din cei un milion de lei cistigati ca premiu la concursul “Ziarului de Iasi” – pentru cea mai frumoasa scrisoare – Alina si-a cumparat haine.

“Deoarece nu am lumina electrica, nu va pot vedea la televizor”

– scrisoarea cu care, foarte probabil, Alina a intors roata propriului destin

Stimate domnule presedinte, aceste citeva rinduri pe care incerc sa vi le scriu sint din adincul sufletului. Pentru Romania, dumneavoastra reprezentati omul hotarit, demn si onest. Pas cu pas, ati incercat sa ajutati romanii sa iasa din impas. Acea actiune de eliberare a ziaristilor rapiti v-a adus faima. Va felicit si cred ca, daca nu erati dumneavoastra, lucrurile ar fi fost incurcate.

Eu locuiesc intr-un sat din apropierea Iasului. Deoarece nu am lumina electrica, nu va pot vedea la televizor. Imi doresc sa invat in oras, la un liceu bun, dar parintii mei nu au posibilitati financiare. De-a lungul timpului, am reusit sa invat bine, am obtinut premiul I la concursul literar “Autori: copiii” si termin anul acesta clasa a VIII-a ca sefa de promotie. Imi pare rau ca trebuie sa ma opresc aici, iar doamna profesoara de romana regreta si ea. Va multumesc pentru minutele pe care le veti acorda citirii acestei mici scrisori. Va doresc sa fiti sanatos!

Cu pretuire, Alina Cantacuz, Coada Stincii, Iasi.

(25.07.2005, autor Marinela RATA)