Noutati

30 aprilie 2014 Printre cele douasprezece colegii sau licee iesene unde sunt scolarizati 90 de elevi ai Asociatiei Pro Ruralis Iasi se afla si Seminarul Teologic Ortodox Sf. Vasile cel Mare

Printre cele douasprezece colegii sau licee iesene unde sunt scolarizati 90 de elevi ai Asociatiei Pro Ruralis Iasi se afla si Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” condus de catre preot Parinte Director Dragos Bahrim.

Acest locas modern, construit intre anii 2002-2005, ofera elevilor un corp profesoral de elita, laboratoare dotate, cantina, internat, o biblioteca cu peste 10000 de volume, periodice, dictionare, atlase si importante lucrari de referinta (Colectia Hurmuzaki, Marele dictionar geographic al Romaniei, Teological Dictionary of the New Testament in 10 volume, Anchor Bible Dictionary in 6 volume si multe altele).

In cadru seminarului se afla si un locas de inchinaciune, capela “Sf. Imparati Constantin si Elena”. Ca domenii de studiu ale Seminarului mentionam Sectia teologie pentru elevii care doresc sa devina preoti si Sectia patrimoniu (unde studiaza atat baieti cat si fete) pentru pictura de icoana. Seminarul Teologic iesean este o continuare a primei scoli superioare de limba romana din Moldova, Seminarul “Veniamin Costacchi” (1803-1848), unde au fost pregatite nenumarate generatii de preoti. In cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” se primesc anual, cu probe de aptitudini si medie de admitere, elevi din mediul rural fara posibilitati materiale (cei mai buni dintre ei putand beneficia de gratuitati).
La Sectia de Patrimoniu a seminarului studiaza si doua eleve sustinute finaciar de Asociatia Pro Ruralis Iasi: Chisalita Stefania din Comuna Barnova cu media 9,88 la sfarsitul clasei a IX-a si Olariu Oltita din Comuna Sipote cu media 9,84 la sfarsitul aceluiasi an scolar.

La cele mult peste 100 de premii obtinute de elevii seminarului in ultimii ani la Olimpiadele scolare nationale de discipline teologice s-a adaugat in acest an scolar inca un Premiu Special (la Sectiunea Noul Testament) obtinut de eleva Chisalita Stefania pregatita de parintele Paul Rusu, la Olimpiada Nationala de Religie de la Alba Iulia din 26-27 aprilie. Tot la Alba Iulia liceul a mai obtinut un Premiu I la Dogmatica prin elevul Dulgheru Claudiu si inca un Premiu Special la Istoria Bisericii Ortodoxe Romane.

Premiul elevei Chisalita Stefania se adauga celor peste cateva sute de premii obtinute de elevii Asociatiei Pro Ruralis Iasi, din 2001 pana in 2014.