Noutati

16 ianuarie 2014 Motivatia elevilor de la Asociatia Pro Ruralis Iasi privind alegerea unor profesii de top (partea I)

Clasificarea Ocupatiilor din Romania 2014 (COR 2014) republicata, reprezinta legislatia dupa care se ghideaza si se orienteaza persoanele apte de munca in alegerea unei viitoare profesii.

Din cei 68 de absolventi de liceu de la Pro Ruralis din ultimii 6 ani majoritatea si-au ales sa urmeze specializari de tip clasic, traditionale, pe care le studiaza in 23 de facultati din Iasi, Bucuresti, Pitesti si Cluj. Dintre acesti fosti elevi 6 au studiat sau mai studiaza in Danemarca, Olanda si Italia. Facultatile de tip clasic au avantajul ca pregatesc tineri pentru piata muncii in meserii cautate, atat in Romania cat si in UE sau alte tari din lume. Insa, fiind tineri, ei mai pot opta si pentru alte profesii si meserii (ca o a doua calificare) nou aparute si care au o nisa de dezvoltare uluitoare in anii urmatori. Studiind problema profesiilor si meseriilor constatam cu usurinta cum dispar unele profesii mai vechi si apar altele noi adecvate dezvoltarii societatii, mai bine platite decat cele clasice.

Ministerul Muncii a emis recent un act normativ prin care se infiinteaza o serie de noi ocupatii in Romania, printre care: expert in monitorizarea comportamentului constructiilor, gemolog (expert in geme si pietre pretioase), hidrogeolog, producator teren, pirotehnist, specialist in e-Sanatate, in e-Guvernare, in e-Media, in economia sociala, arbitru de fotbal etc (cf. COR).

Exista si o serie de profesii care au fost desfiintate ca: grefier dactilograf, inspector general judecatoresc, notarial si de penitenciare sau conducator carte funciara.

Printre meseriile cele mai banoase si atractive au aparut altele, care sa satisfaca diferite segmente de pe piata muncii (acestea pot fi atractive si pentru absolventii de facultate ca o a doua specializare) din care enumeram:

  • copywriter – este vorba despre persoana care se ocupa de conceperea si designul mesajelor publicitare (reclame TV, spoturi audio, panouri publicitare), unde se castiga intre 300-2500 euro pe luna;
  • auditor financiar – persoana care are responsabilitatea evaluarii proceselor financiare ale unei companii (350-2500 euro pe luna);
  • head-hunter – care pune accent pe identificarea potentialilor candidati, contactarea si atragerea lor pentru joburi (200-3500 euro pe luna);
  • executive coach – ajuta persoanele din management si top management sa se dezvolte personal si sa performeze. La o sedinta de coaching se pot castiga intre 100 si 250 de euro, ceea ce inseamna o leafa lunara de cel putin 2000 de euro;
  • mediator – este cel care te ajuta sa gasesti o cale de rezolvare a conflictelor fara sa se ajunga in instanta. Medierea acopera nu doar conflictele comerciale, ci si pe cele de munca si familie. In aceasta zona se poate castiga pana la 1000 de euro lunar, mai ales ca in Romania, ca si in alte tari, conflictele sunt un izvor nesecat al preocuparii umane. Se pare ca pe viitor va fi o afacere de nisa extrem de profitabila.