Noutati

12 decembrie 2014 Rezultatele obtinute de elevii din proiectul Asociatiei Pro Ruralis Iasi la prima simulare a examenului de bacalaureat

Metoda simularii in invatamant are avantajul ca prezinta importanta apropierii de realitate, trezind elevul, dar fara consecinte negative in caz de esec. La aceste examene elevii isi incearca fortele, stabilindu-se in cadrul fiecarui liceu o ierarhie relativa. Prin legiferare simularea a dat bac-ului valoarea unui viitor scop practic cu implicatii profunde in viata sociala: angajarea intr-un loc de munca obisnuit, urmarea unei scoli postliceale sau a unei facultati cu deschidere spre un masterat sau doctorat pentru viitoarea profesie.

Simularea nu este o inventie doar a oamenilor, deoarece si in lumea animala simularea luptei prin joaca inseamna o pregatire in vederea viitoarelor confruntari adevarate pentru suprematie intre indivizii din aceeasi specie. Rezultatele din anii precedenti de la Bacalaureatul National au scos la iveala lacunele din cunostintele elevilor la nivel de tara si deci necesitatea acestor simulari in scopul optimizarii pregatirii lor.

In anul precedent Asociatia Pro Ruralis a avut 30 absolventi de liceu care au obtinut note mai mari la bacalaureat, decat la simulari, devenind astfel studenti la diferite facultati din tara si strainatate. De altfel in toti anii de proiect Asociatia Pro Ruralis Iasi, prin elevii ei, nu a avut niciun esec la examenul de bacalaureat. Rezultatele au fost intotdeauna cu mult peste media promovabilitatii pe tara.

In acest an scolar 26 elevi de clasa a XII-a din proiectul Asociatiei Pro Ruralis Iasi s-au prezentat la simularea bacalaureatului la toate cele trei obiecte, iar 3 elevi doar la 2 obiecte. Acestia au absentat la proba de Istorie. Media generala 7,36 la prima simulare este mai mica decat cea din anul precedent.

Distributia elevilor in functie de mediile obtinute la prima simulare este urmatoarea:

  • medii intre 9 si 10 – 4 elevi (13,7 %),
  • medii intre 8 si 8,99 – 4 elevi (13,7 %),
  • medii intre 7 si 7,99 – 11 elevi (38 %),
  • medii intre 6 si 6,99 – 6 elevi (20,9 %),
  • medii sub 6 – 4 elevi (13,7 %).

Rezultatele evident nu sunt prea multumitoare atat timp cat unii elevi nu au facut eforturi intelectuale deosebite spre a raspunde cerintelor din programa analitica. Speram ca elevii de la Pro Ruralis Iasi sa contribuie si in acest an la ridicarea procentului de promovabilitate la bacalaureat la nivelul judetului Iasi ca si in anii precedenti.