Noutati

23 aprilie 2015 15 eleve din proiectul Pro Ruralis Iasi au participat la decernarea Premiului National pentru Proza “Ziarul de Iasi”

Un grup de 15 eleve din proiectul Pro Ruralis Iasi, de la Liceul Pedagogic Iasi si Seminarul Liceal Ortodox “Vasile cel Mare”, a participat miercuri 22 aprilie 2015 la decernarea Premiului National pentru Proza “Ziarul de Iasi”.

Cu aceasta ocazie elevele s-au reintalnit cu initiatorul proiectului Burse pentru elevii din mediul rural cu coeficient de inteligenta superior provenind din familii defavorizate, respectiv Redactorul Sef al Ziarului de Iasi Toni Hritac si l-au cunoscut pe reputatul scriitor Dan Lungu, beneficiarul Marelui Premiu acordat de catre juriu pentru romanul “Fetita care se juca de-a Dumnezeu”. Elevele au fost impresionate de tema atat de actuala a romanului privind despartirea familiei de copii, prin plecarea parintilor la munca in strainatate, mai ales ca la nivelul satelor asemenea traume se produc frecvent.

Pe langa Marele premiu s-au mai oferit doua Premii de Debut pentru doua lucrari deosebit de bine documentate. Este vorba de ”Proza lui Aleksandr Soljenitin” de Cecilia Maticiuc si volumul “Nicolae Petrescu-Comnen-diplomat” de Adrian Vitalaru. Premiile au fost inmanate de Mihaela Melinte Consilier Comunicare din partea Companiei Antibiotice, Toni Hritac Redactor sef si Scriitorul Bogdan Cretu.

Presedintele juriului a fost criticul si istoricul literar Alexandru Calinescu, iar lucrarile au fost decise prin vot secret de catre comisie, dupa o lunga si minutioasa perioada de analiza. In final elevele s-au declarat deosebit de incantate de personalitatile care au luat cuvantul si de atmosfera intelectuala de la desfasurarea evenimentului.