Noutati

30 de laptopuri pentru noii bursieri ai Asociaţiei Pro Ruralis. Sfaturi de viaţă şi o demonstraţie cu o imprimantă 3D

Asociația Fab Lab Iași, în parteneriat cu BCR, a donat 30 de laptopuri către copiii înscriși anul acesta în Asociația Pro Ruralis. Elevii au primit și rucsacuri din partea SCC Services Romania și Capgemini. La întâlnire a participat și Dan Zaharia, fondator al spaţiului de co-working Fab Lab Iași.

Evenimentul a avut loc la Fab Lab un spaţiu de co-working pentru antreprenori care, după cum a spus Dan Zaharia, managerul acestuia, nu pot sta într-un contract trei sau cinci ani, ci doar câteva luni de zile. „Nu vă fie frică să frecventați și această zonă, nu rămâneți doar în liceul vostru, pentru că acum, într-adevăr, aveți această aparentă plajă în care puteți face orice”, i-a sfătuit Dan Zaharia pe cei 30 de elevi, cu referire la resursele creative pe care Fab Lab le poate pune la dispoziţia tinerilor.

BCR a făcut o reînnoire a computerelor și a decis să ofere o parte din vechile laptopuri copiilor din Asociația Pro Ruralis. Dispozitivele au instalat Windows 10 și Microsoft Office. Pe lângă laptopuri, elevii au primit și rucsacuri din partea SCC Services Romania și Capgemini, care conțin o revistă de IT și o hartă a orașului.

„Faptul că sunteți aleși în acest program, e o izbândă pentru voi și sper din toată inima să ajungeți în clasa a XII-a fiind în același program. O parte dintre colegii voștri sunt acum la facultate, unde intră în alte programe”, a completat Dan Zaharia. El le-a explicat că peste câțiva ani toate băncile vor implementa creditele de studii, acum doar BCR-ul având această facilitate. „Un credit de studiu înseamnă că orice fel de studiu, inclusiv facultatea poate fi finanțat printr-un credit pe care îl plătești la șase luni după ce ai terminat cursurile și acoperă cheltuieli precum chiria, rechizitele și lucrurile personale. Deci, nu mai există, din punctul meu de vedere, o scuză de a nu merge mai departe în ceea ce privește educația”, a spus fondatorul Fab Lab.

La întâlnirea cu cei 30 de elevi a participat și Toni Hrițac, redactorul șef al Ziarului de Iași. „Eu am înființat Pro Ruralis în urmă cu 24 de ani. În fiecare an avem întâlniri asemănătoare ori cu cei care intră în program, ori cu cei care pleacă. Am ales acum Fab Lab și văd o asemănare între acesta și Pro Ruralis. Sunteți niște copii deștepți care, dacă vă mobilizaţi, puteți da lovitura. În Fab Lab sunt o mulțime de absolvenți, de oameni inteligenți care, ajutați de infrastructura de aici, pot de asemenea să facă performanţă. Sunt sigur că 98-99% dintre voi veți termina liceul în programul Pro Ruralis”, a speficiat Toni Hrițac.

În cadrul sediului Fab Lab, elevilor le-a fost prezentată și o imprimantă 3D. Aceștia au fost impresionați de utilitatea unei astfel de imprimante și de piesele ce pot fi proiectate cu ajutorul său. În timp ce o piesă era în lucru, pentru ca elevii să poată vizualiza cum funcționează o astfel de imprimantă, a avut loc o discuție de tipul „Ce-ți dorești să fii când o să crești?”. Mulți dintre ei sunt elevi la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași și își doresc să devină profesori. Alții visează să devină arhitecți sau informaticieni.

Anul acesta, 30 de elevi din mediul rural cu un coeficient de inteligență superior au fost admiși în Asociația Pro Ruralis din Iași. Aceștia au început noul an școlar la licee de elită din Iași, alături de ceilalți 69 de elevi ai asociației. Prin contribuția sponsorilor proiectului le este asigurată cazarea la căminele liceelor și plata cheltuielilor de masă.

Asociația Pro Ruralis se ocupa de scolarizarea copiilor care provin din medii defavorizate financiar, din zona rurala, dar care au rezultate deosebite la invatatura sau au un coeficient IQ ridicat. Aceștia sunt selectați după câteva criterii: recomandarea din partea școlii unde învață, sau a unor persoane competente, ancheta socială de la Primăria localității și media de la Evaluarea Națională să fie peste 9, pentru elevii care urmează să meargă la liceu sau test IQ peste 120 pentru elevii de gimnaziu. Scolarizarea elevilor se face la liceele din Iasi, iar pentru aceasta asociatia plateste cazarea, masa si cheltuielile strict necesare ale copiilor. Asociatia a fost fondata in urma cu 24 de ani in urma unui parteneriat intre „Ziarul de Iasi” si Inspectoratul Scolar Judetean in care au fost cooptate ulterior mai multe institutii publice si companii private din Iasi. De-a lungul timpului a oferit mai mult de 1500 de burse copiilor care provin din familii defaforizate din mediul rural din judetul Iasi. Numerosi oameni de afaceri si persoane fizice contribuie anual cu bani la bugetul asociatiei. Mai multe detalii despre istoricul proiectului, elevi, sponsori si evenimente asociate puteti gasi pe site-ul asociatiei https://www.proruralisiasi.ro/

Sursa: ziaruldeiasi.ro