Noutati

23 ianuarie 2014 Motivatia elevilor de la Asociatia Pro Ruralis Iasi privind alegerea unor profesii de top (partea II-a)

In America profesia de mediator are un succes garantat din motivul ca se evita procesele costisitoare de plata a taxelor, a expertilor si a avocatilor. Cu talent si inteligenta, orice absolvent de facultate, dar in special cei de la Drept pot sa devina mediatori.

Alte profesii noi aparute in Codul Ocupaţiilor din Romania sunt: director resurse umane, consultant in resurse umane, specialist in formare, specialist in recrutare, specialist in compensatii si beneficii, specialist in dezvoltare organizationala, consultant intern in resurse umane si specialist in relatii de munca.
In 2013 si se pare ca si in 2014, in urma unor cercetari pe care le-au realizat cei de la CareerBuilder şi Economic Modeling Specialists Intl pentru piaţa Americana pentru profesiile cele mai bine platite, s-a ajuns la concluzia ca sunt doar 18 job-uri dintre cele analizate. In topul listei Forbes, printre cele mai cautate ocupatii se afla cele de contabili si auditori, de cercetatori si specialiști in marketing, desi salariile medii anuale ale lor sunt cu o treime mai mici decat cele ale programatorilor.

In România locurile de munca cele mai atractive finaciar sunt in domeniul IT. Companiile de software isi sporesc numarul de angajati an de an, iar salariile cresc progresiv. Consideram ca absolventii de liceu de la Pro Ruralis se pot reorienta si pentru job-urile mentionate mai sus dar si pentru job-urile de analisti pentru sisteme informatice, manageri de resurse umane, administratori de retele si administratori de sisteme informationale, reprezentanti vanzari, analisti pentru securitatea sistemelor informationale, ingineri web si designeri ai sistemelor informationale, ingineri mecanici, ingineri industriali, programatori, analisti financiari, specialisti in relatii publice, manageri in logistica, administratori pentru baze de date, event planneri, controlori financiari si consilieri financiari personali.

Prin extrapolare fata de anii 2010-2013, pentru 2014 cresterea numarului unor noi locuri de munca, va fi cuprinsa intre 3,5 % si 10 %, cu o crestere substantiala a remunerarii.

Speram ca acest material sa fie un punct de plecare pentru informarea viitorilor absolventi in alegerea profesiei.