Media

30.08.2006 Cind s-a impartit norocul, copiii din Popricani plecasera sa prinda rind in fata la IQ

Cind s-a impartit norocul, copiii din Popricani plecasera sa prinda rind in fata la IQ

De aici provin o treime dintre copiii cu un coeficient ridicat de inteligenta dar lipsiti de conditii materiale selectati in acest an sa invete la o scoala de elita din Iasi

Popricanii au dat in acest an o treime dintre elevii selectati in proiectul „Burse pentru elevii din mediul rural“, initiat acum sase ani de „Ziarul de Iasi“ si Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) si gestionat de Asociatia „Pro Ruralis“. De aici provin sapte copii din totalul celor 23 ce vor incepe din toamna gimnaziul la Iasi. Iar asta in conditiile in care sint sate intregi unde nu a cistigat nimeni vreo bursa. Viitorii bursieri din Popricani se bucura acum de ultimele zile de vacanta. Printre picaturi, isi mai ajuta parintii la treaba din ograda sau mai lucreaza doua-trei exercitii la matematica. Din septembrie, pe toti cei 23 de „alesi“ care vor invata la Liceul „Vasile Alecsandri“ ii asteapta ani de carte grea. Asta doar daca vor sa ajunga doctori sau piloti de Formula 1, asa cum viseaza.

„Sint copii destepti la noi in comuna“

Alesii din proiectul „Burse pentru elevii din mediul rural“ s-au cernut greu in acest an. „Au fost comune in care am testat zeci de elevi, insa nici unul nu a intrunit punctajul pentru a fi selectat intr-o clasa speciala de bursieri“, povesteste Victor Geangalau, directorul executiv al Asociatiei „Pro Ruralis“, cel care s-a ocupat de selectia copiilor. Altfel au stat lucrurile la Popricani. „Sint copii destepti aici la noi in comuna“, spune mindru primarul comunei, Otonel Slabu. Stie primarul ce stie. Din cei 23 de elevi selectati sa invete din 15 septembrie la Liceul „Alecsandri“, sapte sint din Popricani. „E greu de explicat cum de am gasit aici atit de multi copii capabili. E clar ca inteligenta nu este distribuita dupa reguli, proportional pe zone“, explica Victor Geangalau, amintindu-si ca in acest an este a treia oara cind dintr-o singura comuna sint selectati atit de multi bursieri. „Prima oara s-a intimplat chiar acum cinci ani, la Butea, la prima selectie a proiectului. Si acum patru ani la Lunca Cetatuii am avut un grup de elevi inteligenti. Niciodata nu am avut insa atit de multi dintr-o singura comuna“, marturiseste Victor Geangalau.

„Sa nu va luati cu prostii si sa pierdeti bursa, ca asta nu e sansa pentru oricine“

Teodora Batrinu, Sarmiza Batrinu, Teodor Boureanu, Aurelian Nita, Gabi Roscan, Cornel Cogianu si Neculai Teodoru sint prieteni. Teodora si Sarmiza sint verisoare, iar Teodor, Aurelian si Neculai sint parteneri de joaca. Se trag impreuna cu bicicleta aproape zilnic. „O sa fie foarte frumos la Iasi, ca noi sintem deja prieteni, unii dintre noi am invatat in aceeasi clasa si o sa ne intelegem si de acum inainte“, spune Teodor, bucuros ca va avea si la oras cu cine sa se ia, dupa ce se desparte de familie. „Numai sa invatati voi acolo, sa nu va luati cu prostii si sa pierdeti bursa, ca asta nu e sansa pentru oricine“, il sfatuieste grabnic pe Teo, mama acestuia, Iulia Boureanu. Femeia, vinzatoare la un magazin din sat, este hotarita sa-si tina din scurt copilul si la Iasi. „Cred ca zilnic am sa vin la el sa vad ce face, ca el e cam mamos, nu prea maninca, ii place sa fie alintat“, povesteste Iulia in timp ce-si priveste deja copilul cu dor. Chiar daca mai este aproape o luna pina le pleaca odoarele de acasa, sa invete la oras, sfaturile parintilor pentru cei sapte bursieri din Popricani nu mai contenesc. „I-am spus: sa aiba grija ce face acolo. Sa nu fie obraznic, sa se poarte frumos cu colegii si profesorii, sa se tina de carte, ca daca nu, gata, imediat acasa! Eu i-am zis clar. Nu invata, la coada vacii! Inca si acolo locurile sint ocupate“, spune ferm Valentin Teodoru, tatal lui Neculai sau Nicusor, cum il alinta familia. La vorbele tatalui, Nicusor ride. Are incredere in el, ca doar e destept si frumos, cu ochii verzi. „Destept ca doamna invatatoare, ca si ea are ochii verzi“, glumeste baiatul, care stie sa-si laude marfa. Spune ca e talentat la desen, a avut chiar expozitie personala, la scoala. La Iasi i-ar placea ca viata sa nu i se schimbe prea mult. „Vreau sa continui cu desenul, iar la scoala…cu matematica. Asta imi place“, spune baiatul. Si nu e singurul.

„Mie cel mai tare imi va fi dor de mama“


Si ceilalti sase bursieri din Popricani sint pasionati de aceeasi disciplina. „Matematica imi place cel mai mult“, marturiseste Teodora Batrinu. „Mie tot matematica imi place. Nu prea imi place sa citesc, in schimb“, spune Teo la rindul lui. „Da’ exercitii ati mai facut in vacanta, daca tot va place matematica? Aveti grija ca trebuie sa va pregatiti pentru noul an scolar“, ii dojeneste parinteste pe bursieri Victor Geangalau, cel care le va fi practic tata din septembrie, cind vor veni la Iasi. „Ei, am mai lucrat asa…“, spune parca rusinat Aurelian Nita, cunoscut si ca Auras printre prieteni si familie. Baiatul e constient ca din septembrie, cind incepe scoala, va fi altfel viata lui. „O sa invat bine si mai mult“, spune Auras, trist ca va trebui sa se desparta de familie si cunoscutii din sat. „Mie cel mai tare imi va fi dor de mama“, marturiseste Teo. Teodorei ii va fi cel mai greu atunci cind se va desparti de sora sa mai mare, Dumitrita. „Cu ea ma inteleg cel mai bine“, spune fetita. Daca ea nu va avea probleme de adaptare la oras, fratele mai mic pe care il lasa in urma, Stefan, ii va duce lipsa. „Imi va fi dor de ea“, spune baietelul, caruia aproape ii dau lacrimile. Despartirea de cei dragi pe perioada scolii este sacrificiul pe care trebuie sa-l faca bursierii. Pentru viitorul lor. Doar ca sa aiba o viata mai buna decit parintii, care nu le pot oferi decit un trai modest. In familiile celor 23 de noi bursieri, venitul nu depaseste 1,5 milioane de lei de persoana. Ba chiar unii, cum este cazul fetitei Andreea Filote, din Chiscareni, Sipote, traiesc din 220.000 de lei pe luna, cel mai mic venit pe cap de familie dintre selectatii in proiect. Poate de aceea copiii sint atit de dornici sa plece la oras, sa invete carte, fiecare visind la o meserie care mai de care mai banoasa. „Eu vreau sa ma fac doctorita“, spune hotarita Teodora Batrinu. „Eu, pilot de Formula 1“, viseaza Teo, care pina sa ajunga pe pista isi continua vacanta tragindu-se pe bicicleta.

80 de copii destepti dar saraci si-au schimbat destinul

In proiectul „Burse pentru elevii din mediul rural“ sint cuprinsi 80 de copii, care invata in 14 licee – Colegiul „Negruzzi“, Colegiul National, Scoala Normala „Vasile Lupu“, Liceul „Mihai Eminescu“, Liceul de Arta „Octav Bancila“, Liceul de Informatica „Grigore Moisil“, Liceul Sportiv, Liceul „Al.I. Cuza“, Liceul „Miron Costin“ si Liceul Economic 3. Pe aceasta lista s-a adaugat si Liceul „Alecsandri“, unde din septembrie va functiona o clasa a V-a cu 23 de copii adunati din comunele Aroneanu, Draguseni, Gorban, Bosia, Costuleni, Cotnari, Sipote, Raducaneni, Movileni, Popricani, Tiganasi si Strunga. Acestia vor fi cazati in caminul Colegiului de Arta „Octav Bancila“. Scolarizarea fiecarui copil in parte, in anul scolar 2006-2007, costa 600 de euro, reprezentind contravaloarea cheltuielilor de masa si cazare, asigurarea partiala a medicamentelor, a obiectelor de imbracaminte, a produselor igienico-sanitare, a rechizitelor. Cheltuielile pentru 22 dintre bursieri vor fi acoperite in acest an de afaceristul Danut Prisecariu. O alta bursa va fi asigurata de vedeta Radio 21, Daniel Buzdugan.

(30.08.2006, autor Marinela RATA)