Media

06.04.2007 Doi copii din proiect calificati la nationala de chimie

Doi copii din proiectul „Burse pentru elevii din mediul rural“, calificati la nationala de chimie

Bogdan Bratanovici si Andreea Scoban sint colegi de clasa, la Colegiul National.

Numai pentru ei si merita!”, a exclamat directoarea Colegiului National, Cristina Vilcu, vorbind despre cei doi elevi de clasa a VIII-a care sint primii pe judet la chimie.

Ambii fac parte din proiectul „Burse pentru elevii din mediul rural”, initiat de „Ziarul de Iasi” acum sase ani, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar, si gestionat de Asociatia “Pro Ruralis”. Proiectul a oferit sansa unor copii inteligenti dar saraci de a urma gimnaziul la licee de elita din Iasi, unde altfel nu ar fi ajuns niciodata.

Iar acum, cind Bogdan Bratanovici si Andreea Scoban s-au calificat la olimpiada nationala, directoarea exclama ca infiintarea claselor de bursieri de la tara merita fie si numai pentru ei.

Bogdan este un copil timid. Abia daca auzi ce vorbeste, insa este unul dintre cei mai buni din clasa, terminind semestrul intii al clasei a VIII-a, la Colegiul National, cu media 9,80. Colega sa, Andreea, este un pic mai vorbareata si mai silitoare. Pina acum, are 10 pe linie si nu doreste sa se abata de la aceasta performanta.

Chiar daca ii asteapta testele nationale, cei doi copii se declara iubitori ai chimiei, dar isi gasesc timp sa se pregateasca si pentru limba romana, matematica si geografie, obiectele la care vor sustine in vara examen. Vor note mari pentru ca-si doresc sa-si continue studiile tot la Colegiul National.
Copiii nu au mai fost la Brasov si asteapta cu nerabdare deplasarea la olimpiada, chiar daca au ceva emotii. Premii la chimie au mai obtinut si spera sa se descurce si de data aceasta. Sub atenta supraveghere a profesoarei Geanina Mangalagiu, in clasa a VII-a au pastrat acelasi clasament la faza nationala a Concursului “Chemis”, Andreea – locul intii si Bogdan – locul al II-lea.

„A fost un timp in care aveam foarte multi premianti. Insa elevii excelau la unele obiecte si se descurcau mai putin bine la altele. De aceea, unii dintre ei au trebuit sa paraseasca proiectul. Conditiile sint foarte dure pentru ei. Reevaluarea se face semestrial. Bursierii trebuie sa aiba media generala mai mare de 8 si pe cea la purtare cel putin 9″, a precizat profesorul Victor Geangalau, presedintele Asociatiei „Pro Ruralis”. 

Andreea si Bogdan fac parte din familii nevoiase din Larga Jijiei, respectiv Podu Iloaiei. Mai mult, Andreea are si o sora, inclusa tot in proiect, in clasa a cincea, la Liceul „Vasile Alecsandri”. In anul scolar 2006-2007, prin proiect sint sustinuti material 80 de copii cu virste cuprinse intre 11 si 18 ani la 14 dintre cele mai bune unitati de invatamint iesene.

(06.04.2007, autor Ioana DOBOS)