Noutati

8 ianuarie 2013 Evolutia preturilor mesei si a cazarii pentru elevii Asociatiei Pro Ruralis Iasi pe ultimii 8 ani scolari

Se stie ca Indicele anual al preturilor de consum este determinat ca raport, exprimat procentual, intre indicele mediu al preturilor din anul curent si indicele mediu al anului precedent. Rata inflatiei a crescut an de an in raport cu anul precedent, ceea ce a influientat cresterea preturilor, din cauza mesei in special, la fiecare cantina din cadrul unitatilor de invatamant. Atat timp cat energia electrica, transportul, gazul metan si alimentele se scumpesc de mai multe ori pe an scolile fac cu greu fata cheltuielilor.

Pe fondul inflatiei an de an (numai in anul 2012 ea fost de aproximativ de 5 %) toate preturile au crescut, iar unitatile de invatamant s-au adaptat la aceste transformari. Iata cresterea preturilor pentru masa si cazarea elevilor numai in ultimii 8 ani (incepand cu anul scolar 2005-2006 pana in anul scolar 2012-2013) la principalele licee cu care colaboram:

  • Colegiul C. Negruzzi: de la 10 lei pe zi / elev la 27 lei pe zi / elev (adica 810 lei pe luna de 30 de zile sau 524 lei pentru 22 de zile, daca elevul pleaca sambata si duminica acasa);
  • Colegiul M. Eminescu: de la 10 lei pe zi / elev la 24 lei pe zi / elev;
  • Colegiul de Arta: de la 8 lei pe zi / elev la 23 de lei pe zi / elev;
  • Liceul Grigore Moisil: de la 8,26 lei pe zi / elev la 21 lei pe zi / elev;
  • Scoala Normala: de la 8 lei pe zi / elev la 19 lei pe zi / elev.

Desi preturile au crescut an de an Consiliul Director al Asociatiei Pro Ruralis Iasi a pastrat constanta valoarea unei burse pentru un elev de 700 euro pe an scolar de 10 luni, adica 70 euro pe luna. Insa valoarea de 70 euro pe luna pentru un elev este de aproximativ 300 de lei, in timp ce masa si cazarea costa intre 720 lei si 570 (depinde de liceu) lei pentru 30 de zile pentru un elev si cel putin 594 lei si 418 lei pentru elevii care pleaca sambata si duminica acasa. Aceasta diferenta foarte mare intre valoarea reala a cheltuielilor lunare cu un elev si valoarea de cca 300 lei acordata de majoritatea sponsorilor se rezolva de catre asociatie, prin cautarea permanenta de noi sponsori care sa completeze deficitul.

Din acest motiv numarul de elevi sustinuti prin proiectul Burse pentru elevii din mediul rural cu coeficient de inteligenta superior provenind din medii defavorizate a inceput sa scada de la 100 de elevi anual la 90 in anul scolar 2012-2013 si probabil la 80 de elevi sau mai putini pentru anul scolar 2013-1014.

Pentru a pastra nivelul ridicat al acestui proiect de valoare nationala, premiera in Romania din 2001, facem apel si la firmele cu care nu am colaborat sa sustina in viitorul an scolar valorile de la sate. La cei 51 de studenti sau absolventi de facultate, care au beneficiat de proiectul nostru in perioada gimnaziului si a liceului vrem sa adaugam alte valori. Mentionam ca nu sustinem elevi cu medii mai mici de 9 la disciplinele de invatament si 10 la purtare.