Media

12.09.2008 12 elevi bursieri din mediul rural au vizitat Parlamentul European

Bursierii Pro Ruralis s-au intors cu multe vise de la Bruxelles

12 elevi inclusi in programul “Burse pentru elevii din mediul rural” au vizitat Parlamentul European si citeva unitati de invatamint din Bruxelles, la invitatia europarlamentarului PDL, Mihaela Popa.

 “Nu mai fusesem niciodata cu avionul, la fel ca cei mai multi dintre colegii mei, iar prima impresie din Bruxelles nu a fost grozava. Chiar linga aeroport se construia mult, iar sediul NATO pe care l-am vazut in partea stinga a soselei spre oras, nu era asa grozav. Insa orasul s-a dovedit excelent, atit in ce priveste arhitectura cladirilor, cit si sub aspectul deschiderii oamenilor. M-au uimit strazile inguste si faptul ca peste tot erau piste pentru biciclete”, a spus Alina, eleva in clasa a XII-a la Scoala Normala.

Naturaletea cu care oamenii comunica a observat-o si Alexandra. “Pe strada o tinara m-a oprit si m-a rugat sa-i dau un servetel. Avea o mica problema pentru ca tocmai isi facuse un pierce. I-am dat, desigur”, a spus Alexandra cu mirarea clara a persoanei care nu s-ar fi asteptat la o asemenea cerere in Romania.
Doar intr-o singura zi, elevii au concentrat vizita la Parlamentul European, la o scoala europeana si la o universitate. Asta i-a facut sa viseze. “Nu-mi pierd speranta. La universitate, visam pur si simplu cu ochii deschisi, sint inca un copil si poate de aceea imi permit sa visez si am vointa sa visez”, a mai declarat Alexandra, eleva in clasa a XII-a la Colegiul “Mihai Eminescu”.

Vizita a fost cu atit mai importanta cu cit cei 12 elevi provin din familii din mediul rural, cu posibilitati reduse, dar cu capacitati intelectuale extraordinare. Ei au fost selectati in Programul “Burse pentru elevii din mediul rural”, initiat de “Ziarul de Iasi” in parteneriat cu Inspectoratul Scolar si gestionat de Asociatia Proruralis.  Datorita acestei sanse, ei au urmat gimnaziul si liceul la scoli de elita din Iasi.

“Am lasat deoparte tentatiile adolescentei si am ales cartea. Sint foarte constienta de sansa care mi s-a oferit cu ajutorul lui Dumnezeu, in momentul in care aveam cea mai multa nevoie”, a mai spus Alexandra. In prezent in Programul de burse sint inclusi 100 de copii.

(19.09.2008, Ioana POPA)