Media

19.04.2007 Ieri elevi sarmani la scoli de tara, azi premianti la olimpiada nationala

Ieri elevi sarmani la scoli de tara, azi premianti la olimpiada nationala

„Au venit in clasa a cincea cu goluri foarte mari. Sa ajunga sa ocupe locul intii pe tara si locul sase, tot la nivel national este o performanta remarcabila“, spune directoarea Cristina Vilcu despre cei doi bursieri Pro Ruralis, elevi la Colegiul National.

Olimpicii implicati in programul Pro Ruralis au obtinut performante la nivel national. Andreea Scoban s-a clasat pe locul I la faza nationala a olimpiadei la Chimie, obtinind si un premiu special pentru cea mai buna lucrare practica, iar Bogdan Bratanovici a luat mentiune, clasindu-se al saselea la aceeasi disciplina.
Cei doi sint elevi la Colegiul National, fiind pregatiti de de profesoara Geanina Mangalagiu. „Pasiunea ii poate duce la astfel de performante, nu doar dorinta de succes. Sint foarte hotariti, constiinciosi si harnici”, a explicat Geanina Mangalagiu.

Performanta celor doi copii este cu atit mai mare cu cit ei provin din mediul rural, stau in Iasi, departe de familie si au o situatie financiara precara. „Au venit in clasa a cincea cu goluri foarte mari. Sa ajunga sa ocupe locul intii pe tara si locul sase, tot la nivel national este o performanta remarcabila. Doamna Mangalagiu aproape ca i-a infiat. Au lucrat enorm. Este clar ca programul Proruralis merita”, este de parere directoarea Colegiului National, Cristina Valcu.
Atit Andreea, cit si Bogdan fac parte din proiectul „Burse pentru elevii din mediul rural”, initiat de „Ziarul de Iasi” acum sase ani, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar, si gestionat de Asociatia „Pro Ruralis”. Proiectul a oferit sansa unor copii inteligenti dar saraci de a urma gimnaziul la licee de elita din Iasi, unde altfel nu ar fi ajuns niciodata.

La Brasov, unde a avut loc concursul, copiii nu mai fusesera, dar cu siguranta s-ar intoarce. „Cel mai mult mi-a placut la Bran”, a exclamat Andreea. „Am mers dupa ce am aflat rezultatele la terasa «Ceasul rau». Bucatarul sef al carui copil era plecat la olimpiada in alta localitate ne-a oferit din partea casei clatite cu inghetata si frisca”, si-a adus aminte cu drag profesoara Mangalagiu.

Andreea Scoban si Bogdan Bratanovici sint elevi in clasa a opta si au o situatie scolara foarte buna pe care intentioneaza sa o mentina. Andreea are dupa primul semestru doar 10 pe linie, iar Bogdan, media 9,80. 

 „Acesti copii ar fi niste anonimi in satele lor daca nu ar fi existat proiectul si nu ar fi avut sansa sa iasa in evidenta cu ceva”, a precizat prof. Victor Geangalau, directorul Asociatiei „Pro Ruralis”. Andreea si Bogdan fac parte din familii nevoiase din Larga Jijiei, respectiv Podu Iloaiei.

(19.04.2007, autor Ioana DOBOS)