Media

06.09.2002 Profesorul Cohal doneaza drepturile de autor copiilor saraci din mediul rural

Profesorul Cohal doneaza drepturile de autor copiilor saraci din mediul rural

Ultima sa culegere “Probleme de matematica pentru clasa a VI-a” a fost editata recent. Tot pentru elevii scolarizati prin proiectul initiat de “Ziarul de Iasi”, profesorul Cohal a donat si bursele ce-i poarta numele, instituite de fostii sai elevi

Renumitul profesor iesean Traian Cohal va dona drepturile de autor pentru ultima sa culegere de matematica proiectului “Burse pentru elevii din mediul rural”. “Probleme de matematica pentru clasa a VI-a”, reprezentind a opta lucrare de specialitate semnata Traian Cohal, a aparut recent la Editura “TipoMoldova”, autorul exprimindu-si dorinta ca banii pe care ii va cistiga din vinzarea ei sa fie oferiti sub forma de burse elevilor saraci, dar cu potential intelectual ridicat, de la tara. “Sper ca din drepturile de autor sa se concretizeze macar o bursa de studii”, a spus profesorul Cohal. In afara de cei ce vor primi burse beneficiind de drepturile de autor, alti cinci elevi din mediul rural, carora li s-a dat sansa de a invata intr-un liceu de elita din Iasi prin proiectul initiat de “Ziarul de Iasi”, vor primi burse “Traian Cohal”.

Acestea au fost initiate anul trecut de un grup de fosti elevi ai lui Traian Cohal, de la Colegiul “Negruzzi”, in semn de recunostinta fata de cel ce i-a facut sa inteleaga si sa indrageasca matematica. Ioan Macinca, Ioan Sauciuc, Mariana Olaru, Ovidiu Tanasuca si George Rotaru, Manuel Savin si Romi Ciubotariu sint romani stabiliti acum in America si care au decis sa ofere copiilor de la tara sansa de a invata la liceul pe care l-au absolvit ei. Tot in 2001 a fost initiat si proiectul “Burse pentru elevii din mediul rural”, de echipa “Ziarului de Iasi”, pus in practica in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean. Patruzeci de elevi din satele judetului, cu aptitudini intelectuale deosebite, dar proveniti din familii sarace, au fost selectati de ISJ, prin Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica, pentru a invata la doua dintre liceele de elita ale orasului. Scolarizarea micutilor, care acum trec in clasa a VI-a, este sustinuta financiar de oameni de afaceri, sefi de institutii publice, rectori de universitati de stat si particulare, care s-au oferit sa le acorde burse anuale de cite 500 de dolari, reprezentind contravaloarea cheltuielilor de masa si cazare. Proiectul este continuat de Asociatia “Pro Ruralis”. Din acest an, o noua clasa a V-a de copii de la tara va fi infiintata la Colegiul “Negruzzi”. Fost profesor la acest liceu, Traian Cohal a decis ca bursele ce-i poarta numele, instituite de fostii sai elevi, sa fie date unor copii selectati prin proiectul “Burse pentru elevii din mediul rural”, iar acum se gindeste sa dea aceeasi destinatie si banilor proveniti din drepturile de autor de la cea de-a opta sa culegere de matematica.

(06.09.2002, autor Mirela CORLATAN)