Media

13.01.2011 Artistii ieseni si-au scos la vinzare lucrarile pentru a sustine programul “Burse pentru copiii de la sate”

Artistii ieseni si-au scos la vinzare lucrarile pentru a sustine programul “Burse pentru copiii de la sate”

Expozitia cu vinzare este deschisa timp de doua saptamini. Pretul lucrarilor variaza intre 100 de lei si 1000 de euro.

Galeriile “Cupola” din Piata Unirii gazduiesc, pina la sfirsitul lunii, o expozitie cu vinzare la care participa membri ai Uniunii Artistilor Plastici (UAP) din Iasi. O parte din fondurile care se vor stringe din vinzarea lucrarilor vor fi donate Asociatiei “Pro Ruralis”, cu scopul de a sustine programul “Burse pentru copiii de la sate”.


Expozitia, care reuneste 94 de lucrari de pictura, grafica si sculptura, a fost vernisata ieri seara de catre criticul Valentin Ciuca. “Ma bucur ca aceasta expozitie nu este doar un exercitiu de prezenta, de a bifa intr-un tabel participarea la un eveniment cu scop caritabil, ci unul de noblete din partea colegilor mei artisti. Au adus lucrari de prim-plan, au adus masa insasi pentru cei pe care vor sa ii ajute, si nu resturile de la masa. M-am uitat pe lista de preturi si consider ca sint modeste”, a precizat criticul de arta Valentin Ciuca.

Preturile lucrarilor din expozitie variaza intre 100 de lei si 1000 de euro, cit costa, spre exemplu, “Icoana” semnata de Adrian Piticariu. “Este o icoana scumpa pentru ca si materialul din care am realizat-o este foarte scump: mozaic Murano, importat din Italia, iar fondul e din sticla cu aur de 2 karate”, a explicat tinarul artist.

La vernisajul de aseara, desi organizatorii expozitiei au trimis in jur de 240 de invitatii sefilor de institutii, oamenilor de afaceri si politicienilor, foarte putini dintre acestia au fost prezenti. “Este un eveniment inedit si important pentru noi si am sperat ca sala sa fie mult mai plina. Sa speram ca multi dintre invitatii nostri vor veni la expozitie pe parcursul celor doua saptamini cit va fi deschisa”, a spus Constantin Tofan, presedintele UAP Iasi.

Victor Geangalau, presedintele Asociatiei “Pro Ruralis”, a semnalat publicului prezent la vernisaj necesitatea de a veni in sprijinul celor 100 de copii inclusi in programul de burse. “Preturile lucrarilor variaza in functie de valoarea si pretentiile artistilor, nu sint eu in masura sa comenteze acest lucru. Poate ca vom reusi sa salvam un copil, doi, trei sau patru din ignoranta si din mizeria satelor iesene. Fara ajutorul asociatiei si al «Ziarului de Iasi», multi copii valorosi de la tara s-ar fi pierdut”, a atras atentia Victor Geangalau.

La deschiderea expozitiei au participat si trei dintre bursierii “Pro Ruralis”: Codrut Diaconu (elev in clasa a IX-a la Liceul “V. Alecsandri”), Ana-Maria Lungu (eleva in clasa a XII-a la Liceul “Al.I. Cuza”) si Daniela Curca (eleva in clasa a XII-a la Colegiul “C. Negruzzi”). Din clasa a V-a, cind au fost inclusi in program, si pina in prezent, cei trei elevi s-au numarat printre fruntasii clasei.

(13.01.2011, Loredana OPREA)