Media

04.04.2011 Bursierele de nota zece de la ProRuralis

Bursierele de nota zece de la ProRuralis

Madalina Mocanu si Maria Alexandra Birsan sint eleve la Colegiul “C. Negruzzi”.

Doua eleve, care sint bursiere ProRuralis din acest an, se numara printre „negruzzistele” de clasa a IX-a care au terminat primul semestru cu 10 pe linie.


Madalina Mocanu a venit la Colegiul “C. Negruzzi” de la Grupul Scolar din Vladeni, din clasa a VIII-a, pe care a terminat-o cu media 9,87, la admitere avind 9,86. “Mi-am dorit de mica sa fiu la «Negruzzi”. Am avut verisori care au invatat aici si m-a incintat ideea. In clasa a VIII-a, am avut o bursa de la Fundatia «Diaconia». Cel mai greu mi-a fost sa ma adaptez la viata din camin, dar multumirea rezultatelor obtinute a mai atenuat dorul de casa”, a spus Madalina.

Adolescenta a facut o impresie buna in colegiu de la inceput. “La testul de matematica pe care l-a dat cind a venit la noi a luat 9, iar la romana intre 9 si 9,50. In clasa a IX-a a optat pentru profilul matematica – informatica, bilingv-engleza, clasa cea mai buna, unde s-a intrat cu medii intre 9,60 si 10. Testul de limba a fost, de asemenea, foarte greu. Am fost un pic sceptica in privinta faptului ca va face fata competitiei, dar s-a descurcat foarte bine. E un copil cu multa vointa, destept si cu un scris exceptional”, a precizat prof. Camelia Gavrila, directoarea colegiului.

In primul semestru, pe care l-a terminat cu 10, cel mai greu i-a fost Madalinei sa se obisnuiasca cu numarul mare de ore de engleza, 6 pe saptamina.


10 la materiile din primul semestru a obtinut si Maria Alexandra Birsan, de loc din Pircovaci, care a fost admisa la “Negruzzi” in acest an, cu media 9,84. Gimnaziul l-a absolvit la Scoala “Petru Rares” din Hirlau. “Tot la camin am avut si eu probleme, in sensul ca atunci cind ajungeam in camera aveam senzatia ca sint singura. In ceea ce priveste materiile, la matematica am intimpinat mici probleme, pentru ca nu intelegeam stilul profesorului, acum mi se pare una dintre cele mai bune discipline”, a povestit Alexandra.

Cele doua adolescente sint intr-o clasa de virf a colegiului. “Sintem sase in clasa care am terminat primul semestru cu 10, iar restul au peste 9. Exista competitie intre noi, dar sintem constienti ca fiecare in parte are ceva de invatat de la celalalt”, a mentionat Madalina.

Sint mindre ca sint colege de clasa cu Andra Danalchi, olimpica nationala la engleza (locul III) si cu Calin Cristian David, care a obtinut in decembrie 2010 medalie de bronz la Olimpiada de Stiinte pentru Juniori. “Amindoua sint foarte serioase si ori de cite ori merg la ele la camin, le vad studiind, fiindca isi doresc sa aiba rezultate foarte bune la invatatura, sa termine cu 10 tot anul”, a precizat prof. Victor Geangalau, presedintele Asociatiei Pro Ruralis.

Programul de burse initiat si sustinut de catre “Ziarul de Iasi” reprezinta pentru amindoua un real sprijin. Singurele venituri ale Madalinei sint alocatia si bursa “Bani de liceu”, iar ale Alexandrei, alocatia, bursa “Bani de liceu” si salariul mamei, care lucreaza in confectii.
Costurile lunare cu masa si cazarea in caminul Colegiului “Negruzzi” sint de 690 de lei.

(04.04.2011, Loredana OPREA)