Media

30.06.2011 Topul scolilor iesene dupa rezultatele de la evaluarea nationala

Topul scolilor iesene dupa rezultatele de la evaluarea nationala

Topul scolilor iesene dupa rezultatele de la evaluarea nationala

“Ziarul de Iasi” a realizat clasamentul in functie de numarul elevilor care se afla in primii 200 din judet.

Fata de anul trecut, cind nici unul dintre cei 7.998 de elevi din judet nu a avut media de admitere 10, anul acesta 19 elevi din cei 9.572 au media maxima si alti 6 media 9,99. Din promotia precedenta, un singur elev a avut media 9,99, Codrut Diaconu, bursier Pro Ruralis de la Liceul „Vasile Alecsandri”. “Eu inclin sa cred ca rezultatele reflecta realitatea, nu am indoieli in ceea ce priveste rezultatele pe care elevii le-au obtinut si calitatea evaluarii. In primul rind, vorbim de doua promotii diferite, astfel ca rezultatele pot fi diferite. Apoi, e faptul ca miza acestui examen si a admiterii e foarte mare, intrucit ultima medie cu care se intra la liceele bune din oras a crescut de la an la an, astfel ca eforturile elevilor au fost intensificate, pentru a-si asigura accesul in liceele pe care doresc sa le urmeze. Totodata, in invatamintul obligatoriu, fata de cel liceal, parintii sint mult mai preocupati vizavi de modul in care se pregatesc copiii si de rezultatele pe care acestia le obtin. Poate ca si subiectele de anul acesta au fost mai accesibile din prisma obtinerii notei maxime decit cele de anul trecut. Cred ca si profesorii si-au dat interesul sa ii pregateasca foarte bine, plus ca si simularile au avut un rol important. Subiectele fiind mai grele, au sporit motoarele pentru examenul final”, a precizat sefa ISJ, Liliana Romaniuc.

Calitatea copiilor, factorul determinant

Intr-un “Top 5″ realizat de redactorii “Ziarului de Iasi” in baza numarului de elevi care se pozitioneaza cu media de admitere in primii 200 din judet, din totalul de 9.572, Colegiul “C. Negruzzi” se afla pe primul loc. Astfel, la “Negruzzi” 44 de elevi sint in primii 200, ultimul, de pe pozitia 200, avind media 9,75. Colegiul “Negruzzi” are si cel mai mare numar de elevi cu media de admitere 10, si anume 9 din totalul de 19 cit sint la nivel judetean, plus un elev cu 9,99.

“Sint mai multi factori care au condus la aceasta pozitionare. Primul il constituie calitatea copiilor, – consecventi in studiu si seriosi -, care au intrat in clasa a V-a in urma unei testari. Apoi, influenteaza faptul ca avem incadrare cu profesori foarte buni si ca elevii au facut ore de pregatire focalizate pe cele doua probe din cadrul evaluarii. Mai este si presiunea mare a notei, intrucit isi doresc sa intre la licee foarte bune din Iasi. Nici subiectele nu au fost extrem de dificile, astfel ca elevii buni au putut lua 10 si 9,50. Plus ca exista o comunicare foarte buna intre parinti, profesori si elevi”, a explicat Camelia Gavrila, directoarea colegiului.

Raportand numarul de elevi care se pozitioneaza in primii 200 din judet din perspectiva mediei de admitere la numarul total de elevi care au sustinut evaluarea nationala in fiecare din cele trei colegii, ierarhia se schimba, pe primul loc fiind Colegiul “Racovita” (31,87%), urmat de Colegiul “Negruzzi” (30,35%), respectiv de Colegiul National (28,75%).

Performanta unica in ultimii opt ani

Pe locul al II-lea in clasament se situeaza Colegiul National, cu 42 de elevi in primii 200, 5 dintre acestia avind media maxima si 2 media 9,99. Pe a treia pozitie se afla Colegiul “E. Racovita”, cu 29 de elevi in primii 200, cite unul cu media maxima, respectiv 9,99. Locul al IV-lea este ocupat de colegiile “M. Sadoveanu” din Pascani si “M. Eminescu” din Iasi. Acestea au fiecare cite 10 elevi in primii 200. Cea mai mare medie de la Colegiul “Sadoveanu” este 9,98, in timp ce la Colegiul “M. Eminescu” cea mai buna medie este 9,92.

Pe locul al V-lea se pozitioneaza Liceul de Informatica “Gr. Moisil”. Aici, 7 elevi au media mai mare de 9,75, cea mai buna fiind 9,88. Cite 4 elevi in primii 200 au scolile “P. Rares” din Hirlau (10, 9,94, 9,87, respectiv 9,81), Liceul “V. Alecsandri” (9,92, 9,87, 9,86, respectiv 9,79) si Scoala “Iordache Cantacuzino” din Pascani (10, 9,86, 9,82, respectiv 9,77). “Media generala in ceea ce priveste mediile de admitere ale tuturor elevilor de clasa a VIII-a este similara cu cea din anii precedenti, insa virfurile sint mult mai bune ca anul trecut. De 8 ani de cind sint eu director, nu am avut 10 curat ca medie de admitere”, a precizat Lucia Acsinia, directoarea Scolii “P. Rares” din Hirlau.

Au confirmat la olimpiade

Cite 3 elevi in primii 200 din judet au Liceul “St. cel Mare” din Hirlau (cu mediile de admitere 10, 9,95, 9,93), scolile “Gh.I. Bratianu” (9,99, 9,92, respectiv 9,82), “St. Barsanescu” (9,94 si doi de 9,85), Grupul Scolar Belcesti (9,96, 9,81, respectiv 9,79), Scoala “D.D. Patrascanu” din Tomesti (9,89, 9,85, respectiv 9,83), Liceul “I. Neculce” din Tg. Frumos (9,87, 9,86, respectiv 9,78), Scoala “E. Cuza” (9,88, 977, respectiv 9,76) si Liceul “M. Costin” din Pascani (9,86 si doi cu 9,79). “Sint copii care au muncit la toate obiectele. Fata de promotia precedenta, virfurile sint mai numeroase”, a mentionat Catalin Baziliuc, directorul Grupului Scolar din Belcesti.

Cite 2 elevi cu media peste 9,90, 9,80 si 9,75 au scolile “B.P. Hasdeu”, “Al. Cel Bun”, “T. Maiorescu”, “Al. Vlahuta”, “G. Ibraileanu” din Tirgu Frumos, “D. A. Sturdza”, “V. Conta” si Scoala Heci-Lespezi. “In general, am avut in fiecare an rezultate bune la examenul de la sfirsitul clasei a VIII-a. Cei doi baieti care au peste 9,80 la evaluare au luat 10 la matematica. Florin Vasluianu s-a calificat anul acesta la etapa nationala a olimpiadei de educatie tehnologica, iar Petronel Joldescu a avut anul trecut punctajul maxim la concursul de matematica «Olimpic pentru o zi», organizat de Inspectoratul Scolar”, a spus Alexandru Hirean, directorul Scolii din Heci.

“Totul la ea a fost numai la superlativ”

Cite un singur elev in primii 200 din judet au Grupul Scolar din Vladeni, Scoala Normala “V. Lupu”, Scoala Motca, SAM Cristesti, Liceul “M. Costin”, SAM Miroslovesti, colegiile “Unirea” din Pascani, “G. Ibraileanu” si scolile Cirniceni, Bogdanesti, Letcani, Poiana, “I. Simionescu” si Bivolari (in ordinea descrescatoare a mediilor, n.r.).

Grupul Scolar din Vladeni este singura unitate de la tara care are in ierarhia pe judet un elev cu media de admitere maxima. “Nu imi amintesc sa fi avut copii cu 10 la admitere. Livia a avut numai 10 din clasa I si pina in clasa a VIII-a, totul la ea a fost numai la superlativ. Anul trecut a obtinut premiul I la concursul national «Evaluare in educatie», organizat sub egida Academiei, la limba romana si premiul al II-lea, in cadrul aceluiasi concurs, la matematica. A fost, de asemenea, in doua tabere internationale, in Croatia si Ungaria. Nu este un copil stralucit doar in ale invataturii, ci si in ale disciplinei”, a mentionat Vasile Tataru, directorul Grupului Scolar din Vladeni.

Nu au nici un elev in primi 200 din judet din perspectiva mediei de admitere scoli precum “O. Cazimir”, “C. Sylva”, “P. Poni”, “I. Creanga”, Liceul “D. Cantemir” sau Colegiul de Arta “O. Bancila”. 1.265 de elevi din judet au media de admitere 9 si peste 9.

(30.06.2011, Loredana OPREA)