Media

17.06.2002 Inca o clasa la Iasi pentru elevii saraci si inteligenti de la sate

Inca o clasa la Iasi pentru elevii saraci si inteligenti de la sate

Oameni de afaceri, sefi de institutii publice si oameni politici s-au oferit sa acorde in continuare burse pentru copiii inteligenti si saraci de la tara. Ieri, la Prefectura, acestia si-au anuntat ofertele, la adunarea generala a Asociatiei “Pro Ruralis”. Inca o clasa va fi infiintata.

Unii dintre elevii scolarizati prin proiectul “Burse pentru elevii din mediul rural” s-au intilnit ieri cu cei gratie carora au obtinut sansa de a urma gimnaziul la scoli de elita din Iasi. In Sala Verde a Prefecturii, unde a avut loc o adunare generala a Asociatiei “Pro Ruralis” – care gestioneaza proiectul initiat de “Ziarul de Iasi” – sponsorii au primit flori de la bursierii care invata la Liceul de Informatica. Reuniunea de ieri a fost un succes. Sponsorii s-au angajat ca vor continua sa acorde burse a cite 50 de dolari pe luna si in anul urmator, pentru ca si alti copii de la tara sa poata invata la licee de elita din Iasi.
Premiantii clasei au fost felicitati si premiati de prefectul judetului, Corneliu Rusu Banu, si de vicepresedintele Consiliului Judetean Nicolae Ivanciu, precum si de senatorul Ion Solcanu, presedinte onorific al fundatiei. Micutul si firavul Silviu Stan, din Belcesti, fruntasul clasei, a primit in dar carti de la oficialitati. La fel si Ana Florea din Mogosesti, care le-a divulgat celor prezenti visul sau de a deveni inspectoare de matematica, asemenea primei sale diriginte, Cristina Timofte. Multumiri au primit si profesorii care i-au ajutat pe copii sa se acomodeze cu rigorile unei scoli bune din Iasi. “Acesti copii au realizat performante extraordinare, in decursul acestui an. Nu a fost usor. Au fost invatati sa se spele, sa se imbrace, sa foloseasca periuta de dinti. Multi proveneau din familii sarace, dezorganizate si nu erau familiarizati cu aceste lucruri. Cu inteligenta lor si cu rabdarea profesorilor, copiii au ajuns unde sint acum”, a spus Victor Geangalau, presedinte executiv al Asociatiei “Pro Ruralis”.

Toti bursierii vor pleca azi la mare

Toti cei 40 de copii scolarizati prin proiectul “Burse pentru elevii din mediul rural” – care au absolvit clasa a V-a la liceele “Eminescu” si “Moisil” – vor pleca asta seara la mare, in tabere gratuite oferite de Ministerul Educatiei. Cea mai mare rasplata o va primi insa Georgiana Costin, eleva la Liceul “Eminescu”, care a absolvit anul cu media 10. Micuta eleva din Schitu-Duca, ce nu visa, poate, ca va depasi vreodata granitele judetului, va vizita in aceasta vara America. Ea va calatori in Statele Unite impreuna cu rectorul Universitatii “Al.I. Cuza”, Dumitru Oprea, care a promis de anul trecut ca va oferi acest premiu celui mai bun dintre “bursieri”. Valoarea in bani a premiului este de 2.000 de dolari, echivalentul a patru burse anuale de studiu.

O noua clasa de “bursieri”

De anul viitor, tot in cadrul proiectului, o noua clasa de copii va fi infiintata, la Colegiul “Costache Negruzzi”.
In amintirea traditiei pierdute – cind cei mai multi elevi ai acestui liceu proveneau din mediul rural -, directoarea Iuliana Vlad va oferi copiilor cazare gratuita in caminul scolii. Pe linga sprijinul comunitatii iesene, romani plecati in strainatate au donat deja in contul Asociatiei “Pro Ruralis” suma de peste 60 milioane de lei, o alta promisiune din America fiind o importanta donatie de calculatoare pentru elevii scolarizati prin proiect. Cu sprijinul comunitatii, beneficiarii acestui proiect unic in Romania pot aspira la un viitor care, pina anul trecut, le era aproape interzis de societate. Asa cum Martha Ifrose, venita la “Eminescu” de la Gorban, vrea sa ajunga judecator, Oana Pirtac isi doreste sa fie medic, Andreea Cercel, din Dagita, spera sa ajunga profesoara. Ajunsi la oras din ulitele innamolite ale satelor, bursierii au invatat un lucru ce pina atunci le era inaccesibil: sa viseze.

(17.06.2002, autor Emilia CHISCOP)