Media

28.05.2002 O noua clasa de elevi va invata din toamna la “Negruzzi”

O noua clasa de elevi va invata din toamna la “Negruzzi”

Decizia a fost luata ieri la sedinta Consiliului Director al Asociatiei “Pro Ruralis”, desfasurata la Prefectura. La sedinta de ieri a fost prezentat raportul de cheltuieli pe anul scolar in curs

Prin proiectul “Burse pentru elevii din mediul rural”, o noua clasa de absolventi ai ciclului primar, selectati din rindul celor mai inteligenti si saraci copii din satele judetului Iasi, vor invata de anul viitor la Colegiul “Costache Negruzzi” din Iasi. Micutii vor fi a doua generatie de “bursieri” de la tara, carora li se acorda sansa de a studia cu profesori de elita din Iasi, dupa ce anul trecut, doua clase de copii au fost infiintate la liceele “Eminescu” si “Moisil”.

Initiat de redactia “Ziarului de Iasi” si pus in practica in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), proiectul “Burse pentru elevii din mediul rural” va fi continuat din acest an de Asociatia “Pro Ruralis”. Decizia ca noua promotie de bursieri sa inceapa gimnaziul la “Negruzzi” a fost luata la sedinta Consiliului Director al Asociatiei – desfasurata ieri in Sala Verde a Prefecturii. La manifestare au fost prezenti prefectul Corneliu Rusu Banu, inspectorul general Mihai Dumitriu, Eugen Borlea – presedintele fundatiei “World Vision” (ca reprezentant al sponsorilor in Consiliul Director), Gabriel Rusu – directorul executiv al “Ziarului de Iasi”, si profesorul Victor Geangalau – presedintele executiv al Asociatiei “Pro Ruralis”. La sedinta de ieri – in cadrul careia senatorul Ion Solcanu a fost ales presedinte onorific al Asociatiei – s-a prezentat stadiul in care se afla selectia elevilor pentru anul scolar 2002/2003 si raportul de cheltuieli pentru anul scolar in curs, 2001/2002. Astfel, pina in prezent, o comisie formata din patru psihopedagogi de la Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica, presedintele Asociatiei “Pro Ruralis”, Victor Geangalau, inspectorul pentru clasele primare, Neculai Avasilcei si juristul ISJ, Mihai Crauciuc, s-au deplasat in ultimele doua saptamini in mai multe comune din judet pentru a-i selecta pe viitorii bursieri. Ca si colegii lor mai mari acestia vor putea invata la “Negruzzi” cu ajutorul reprezentantilor comunitatii dispusi sa le acorde burse de 500 USD anual, reprezentind contravaloarea cheltuielilor de cazare si masa. Aproximativ 80% dintre bursele promise anul trecut de sponsorii care s-au angajat sa sustina financiar proiectul pentru cele doua clase infiintate deja, au fost onorate.

Cum puteti da o sansa copiilor saraci?

Anul acesta, toti cei care vor dori sa participe cu bani sau cu ajutoare pentru bursierii scolarizati prin proiect il pot contacta pe profesorul Victor Geangalau, presedintele executiv al Asociatiei “Pro Ruralis” la telefonul 093/581.727, sau pot scrie pe adresa de e-mail: pro_ruralis@k.ro. Conturile Asociatiei “Pro Ruralis”, deschise la Banca Comerciala Romana, in care se pot depune bursele in valoare de 500 de dolari anual, sint, pentru depuneri in lei: 2511.1-24577.1/ROL, in dolari: 2511.1-24577.2/USD, si in euro: 2511.1-24577.3/EUR.

(28.05.2002, autor E. CHISCOP)